Αμερική και Ινδία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να “κατακτήσουν” τον Άρη

Δύο έγγραφα, για τη διαμόρφωση ενός «μονοπατιού» για μελλοντικές συνεργατικές αποστολές για την εξερεύνηση του Άρη, και για την εκτόξευση μιας αποστολής για την παρατήρηση του πλανήτη μας, υπέγραψαν την Τρίτη ο διοικητής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, και ο Κ. Ραντακρισνάν, πρόεδρος της ινδικής ISRO.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του International Astronautical Congress, οι δύο επικεφαλής των διαστημικών υπηρεσιών συναντήθηκαν για να συζητήσουν και να υπογράψουν έναν καταστατικό χάρτη για την εδραίωση ενός NASA-ISRO Mars Working Group, με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη». Επίσης, υπέγραψαν διεθνή συμφωνία με την οποία καθορίζεται πώς οι δύο υπηρεσίες θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της αποστολής NISAR (NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar), η οποία είναι προγραμματισμένη για εκτόξευση το 2020.

diastimiki-sunergasia-ipa-indias-ston-dromo-gia-ton-kokkino-planiti

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο υπηρεσίες πρόσφατα σημείωσαν επιτυχίες στο «μέτωπο» του Άρη, με το σκάφος MAVEN της NASA, το οποίο κατέφθασε στον πλανήτη στις 21 Σεπτεμβρίου για να μελετήσει τα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιράς του, και την αποστολή ΜΟΜ (Mars Orbiter Mission) της ISRO, που συνιστά «παρθενική επίσκεψη» της Ινδίας στον Άρη και κατέφθασε στις 23 Σεπτεμβρίου, για να μελετήσει την επιφάνεια και την ατμόσφαιρά του, επιδεικνύοντας παράλληλα τεχνολογίες που απαιτούνται για διαπλανητικές αποστολές.

Το εν λόγω Mars Working Group θα έχει ως στόχο την κατάδειξη και εφαρμογή επιστημονικών, προγραμματικών και τεχνολογικών στόχων που μοιράζονται οι δύο υπηρεσίες όσον αφορά στον Άρη. Η ομάδα θα συναντάται μια φορά τον χρόνο για να σχεδιάζει κοινές δραστηριότητες, περιλαμβανομένης μιας πιθανής συνεργασίας σε μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη. Παράλληλα, θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ MAVEN και MOM.

Όσον αφορά στην αποστολή NISAR, αντικείμενό της θα είναι οι μετρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τα αίτια και τις επιπτώσεις μεταβολών στην επιφάνεια της Γης. Πιθανοί τομείς έρευες περιλαμβάνουν τις διαταραχές οικοσυστημάτων, την κατάρρευση παγετώνων κ.α. Θα πρόκειται για την πρώτη δορυφορική αποστολή που θα χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές συχνότητες ραντάρ (L-band, S-band) για να μετρήσει αλλαγές στην επιφάνεια του πλανήτη μικρότερες του ενός εκατοστού. Αυτό θα επιτρέψει την παρατήρηση μεγάλης γκάμας αλλαγών- από τις μεταβολές σε παγετώνες και στρώματα πάγου μέχρι τη δυναμική σεισμών και ηφαιστείων.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ LIVE ONIRAMA​ I Μαζί τους η Πηνελόπη Αναστασοπούλου​ I Σταυρός του Νότου Plus​ | Τετάρτη 25/12 & Κυριακή 5/1

ONIRAMA LIVE Μαζί τους η rock ‘n roll queen Πηνελόπη Αναστασοπούλου Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου & Κυριακή 5 Ιανουαρίου ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ PLUS Η...

Ο Πάνος Βλάχος live στο VOX || Τρίτες: 7, 14, 21 Ιανουαρίου

Ο Πάνος Βλάχος live στο VOX Με χωρίς εκπλήξεις. Τρίτες: 7, 14, 21 Ιανουαρίου Καλλιτεχνική επιμέλεια: Juan...

Η πόρνη από πάνω, 13ος χρόνος. Μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2025

"Από τα πολλά μη εμείς δεν είμαστε γυναίκες αλλά μηναίκες!" Μια συγκλονιστική παράσταση! Ένας ύμνος...

Συρία-Μέση Ανατολή: οι βασικοί «παίκτες» μετά τον Ασαντ

Ρωσία, Ιράν, Ισραήλ, ΗΠΑ, Τουρκία - Τι επιδιώκουν οι εμπλεκόμενες πλευρές με το νέο «ακατάτεμα» της τράπουλας

Αττική: Προσωρινό λουκέτο σε δεκάδες παιδικές χαρές

Λουκέτο έχει μπει σε δεκάδες παιδικές χαρές, με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και η αποφυγή ατυχημάτων

Αθήνα: η απόλυτη πόλη του κρασιού

Οι Financial Times γράφουν για τα δημοφιλή wine bars της Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αττική: Προσωρινό λουκέτο σε δεκάδες παιδικές χαρές

Λουκέτο έχει μπει σε δεκάδες παιδικές χαρές, με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και η αποφυγή ατυχημάτων