Δεν απέχουμε πολύ από το να ζούμε με ανεξάρτητες και “σκεπτόμενες” μηχανές γύρω μας.Τα μελλοντικά smartphones ενδεχομένως να διαθέτουν το κατάλληλο hardware που θα προσομοιώνει τους ανθρώπινους νευρώνες και θα επιτρέπει την αναγνώριση αντικειμένων και προσώπων.
Αυτή τουλάχιστον είναι η φιλοδοξία της Qualcomm, η οποία κατασκευάζει επεξεργαστές για φορητές συσκευές. Η εταιρεία θεωρεί ότι είναι εφικτό τα μελλοντικά smartphones να μπορούν να «κατανοήσουν» το αντικείμενο που πρόκειται να φωτογραφίσουν, να αναγνωρίσουν πρόσωπα και να εκτελέσουν αυτόματα τις κατάλληλες ρυθμίσεις.
Η τεχνολογία που αναπτύσσει η Qualcomm πρόκειται να αντικαταστήσει με τον τρόπο αυτό τα γνωστά «scene modes» των συσκευών και στη θέση τους να φέρει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα τη λεγόμενη «βαθιά μάθηση».
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου EmTech του MIT Technology Review, η Qualcomm προχώρησε σε επίδειξη μία εφαρμογής που μπορεί να αναγνωρίζει αυτόνομα διαφορετικά είδη σκηνών, βασισμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αντικειμένων.
Σύμφωνα με τον Charles Bergan, επικεφαλής του προγράμματος της Qualcomm, με βάση την ίδια προσέγγιση είναι εφικτή η ανάπτυξη λογισμικού που θα μπορούσε να «αποφασίζει» ποια είναι η καλύτερη στιγμή για τη λήψη μίας φωτογραφίας. Παράλληλα, ο Bergan, στην ίδια εκδήλωση, έκανε επίδειξη μίας εφαρμογής αναγνώρισης προσώπου.
Στο σύνολο των επιδείξεων που πραγματοποιήθηκαν στο EmTech χρησιμοποιούνταν βαθιά μάθηση, δηλαδή η τεχνική που «εκπαιδεύει» το λογισμικό μέσω της επεξεργασίας δεδομένων χρησιμοποιώντας δίκτυα που προσομοίωναν νευρώνες.
Ο Bergan υποστήριξε ότι η Qualcomm αναπτύσσει τέτοιου είδους hardware και εφαρμογές γιατί οι ίδιοι οι κατασκευαστές συσκευών ζητούν τρόπους να κάνουν τα smartphonesτους «εξυπνότερα» στον τομέα της λήψης φωτογραφιών και βίντεο. Ωστόσο, παραμένει ομιχλώδες το πότε τέτοιου είδους τεχνολογίες θα γίνουν εμπορικά διαθέσιμες.