Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με διάφορα προβλήματα υγείας, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Η αρτηριακή πίεση είναι από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θανάτων στον κόσμο και ευθύνεται το 60% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί πληθυσμοί καταναλώνουν 3400-5000 mg νατρίου ανά ημέρα.
Τα επίπεδα κατανάλωσης υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια σύσταση. Για το γενικό πληθυσμό είναι 2400 mg νατρίου / μέρα που αντιστοιχεί σε 6 γραμμάρια αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και για τα άτομα με υπέρταση 1500 mg νατρίου (4 γραμμάρια αλάτι).
Οι 10 πρακτικές συμβουλές για την μείωση της κατανάλωσης αλατιού στην καθημερινότητα:
1. Μην βάζετε αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού. Προσθέστε το αφού μαγειρευτεί έτσι ώστε να ελέγχετε την ποσότητα.
2. Αντικαταστείστε το αλάτι με μυρωδικά/ μπαχαρικά/ ξύδι/ λεμόνι για να νοστιμίσουν το φαγητό.
3. Να αποφεύγετε κατεψυγμένα-κονσερβοποιημένα λαχανικά. Προτιμάτε φρέσκα.
4. Να αποφεύγετε τρόφιμα με συντηρητικά.
5. Να αποφεύγετε παστά–αλλαντικά και να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη.
6. Να αποφεύγετε έτοιμα παρασκευάσματα όπως κράκερ,κουλούρια, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, κτλπ. Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 70% της πρόσληψης αλατιού ενός ατόμου προέρχεται μόνο από επεξεργασμένα τρόφιμα
7. Να αποφεύγεται τα έτοιμα dressings όπως κέτσαπ, κτλ.
8. Να προσέχετε τους ξηρούς καρπούς. Προτιμάτε ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς
9. Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα. Το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού σας αλατιού: χλωριούχο νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, Baking-Powder, Διττανθρακικό Νάτριο, Άλμη, Φωσφορικό Δινάτριο Άλας, Αλγινικό Νάτριο, Βενζοϊκό Νάτριο, Υδροξείδιο του Νατρίου, Προπιονικό Νάτριο, Θειώδες Νάτριο
10. Δοκιμάστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο πχ χλωριούχο κάλιο.