Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε συνεχώς για σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα των μπαταριών, ωστόσο, όσο είδατε εμπορική χρήση έστω κάποιων εξ αυτών, άλλο τόσο είδαμε κι εμείς.
Η νέα είδηση μας έρχεται από το Nanyang Technology University, ερευνητές του οποίου κατάφεραν να δημιουργήσουν μπαταρία ιόντων-λιθίου (αυτές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε smartphones/tablets κλπ.) που θα αντέχει για 20 χρόνια (10.000 κύκλοι φόρτισης αντί 500 των σημερινών μπαταριών) και θα φορτίζει στο 70% μέσα σε μόλις 2 λεπτά.
Οι ερευνητές κατάφεραν αυτές τις επιδόσεις αντικαθιστώντας τον γραφίτη από την άνοδο της μπαταρίας με μία γέλη (gel) που περιλαμβάνει και νανοσωλήνες από διοξείδιο του τιτανίου. Εκτός από την αύξηση στην ταχύτητα φόρτισης και τη δραματική μείωση της φθοράς, το νέο υλικό παράγεται με πολύ χαμηλό κόστος και χρησιμοποιείται ήδη ευρέως ως προσθετικό τροφίμων.
Αν και θα θέλαμε εφαρμογή της τεχνολογίας στις μπαταρίες των φορητών συσκευών, η ομάδα έχει ως στόχο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την ταχύτατη φόρτιση τους, έτσι ώστε να έχει νόημα για τον αγοραστή. Υπόσχονται, επίσης, ότι θα είναι εμπορικά διαθέσιμη μέσα σε 2 χρόνια. Να τους πιστέψουμε;