Η αρχή του τέλους για τους “Πινοσέτ” της Αφρικής

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “ΕΙΔΗΣΗ”, 04/06/2016

Την περασμένη Δευτέρα μια δίκη ορόσημο ξαναγέννησε την ελπίδα για απονομή δικαιοσύνης στην πολύπαθη από πολέμους, διώξεις και προσφυγιά Αφρικανική ήπειρο.  Ο πρώην δικτάτορας του Τσαντ, Ισέν Αμπρέ, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως σεξουαλική δουλεία, βιασμούς, δολοφονίες και βασανισμούς δεκάδων χιλιάδων διαφωνούντων μεταξύ 1982 και 1990. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στα χέρια των σωμάτων ασφαλείας του Τσάντ.

Η καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Αφρικανικού Δικαστηρίου, το οποίο συνέστησαν το 2013, η Σενεγάλη και η Αφρικανική Ένωση, ήρθε μετά από 16 χρόνια σκληρού αγώνα τόσο των θυμάτων όσων και των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να πετύχουν την προσαγωγή του πρώην ισχυρού άνδρα στη Δικαιοσύνη της Σενεγάλης, χώρα όπου διέφυγε μετά την ανατροπή του από πραξικόπημα το 1990.

Πρόκειται για μια δίκη-ορόσημο για την απόδοση Δικαιοσύνης στην Αφρική, καθώς δικαστήριο υποστηριζόμενο από την Αφρικανική Ένωση δίκασε για πρώτη φορά πρώην ηγέτη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι η Αφρική έχει τη θέληση και τις ικανότητες να αντιμετωπίσει την ατιμωρησία στις χώρες της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εν λόγω απόφαση γεμίζει με αισιοδοξία τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  που ονειρεύονται, όσο και αν φαίνεται για κάποιους ουτοπικό,  ότι σύντομα και άλλοι Αφρικανοί “Πινοσέτ” θα έχουν την ίδια τύχη με τον Αμπρέ.  2996711-l-erythree-dictature-la-plus-sanglante-d-afrique

Η λίστα είναι μεγάλη. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να θυμηθούμε τον Πρόεδρο της Γκάμπια,  Γιάχα Τζαμέ, και την εκστρατεία εναντίον «μαγισσών» και «μάγων» που έχει οδηγήσει σε απαγωγές χιλίων ανθρώπων, ξυλοδαρμούς και τη θανατηφόρο δηλητηρίαση ορισμένων. Τον πρόεδρο της Ερυθραίας  Ισαΐα Αφεουέρκι, που έπειτα από 23 χρόνια στην εξουσία έχει κάνει θεσμό τη χρήση οργουελικών πρακτικών με ένα σύστημα μαζικών παρακολουθήσεων, στο οποίο τα μέλη μιας οικογένειας πρέπει να λογοδοτούν τα μεν για τα δε, οι άνθρωποι κρατούνται για χρόνια υπό άθλιες συνθήκες χωρίς να γνωρίζουν ούτε καν τον λόγο γι’ αυτό, μια απεριόριστης διάρκειας στρατιωτική θητεία που επιτρέπει στο καθεστώς να υπολογίζει σε ένα εργατικό δυναμικό που εργάζεται υπό συνθήκες δουλείας για δεκαετίες και την εφαρμογή της πολιτικής «πυροβολούμε για να σκοτώσουμε» στα σύνορα της Ερυθραίας ώστε να εμποδίζουν τη μαζική φυγή ανθρώπων. Την πολιτικό και σύζυγο του Ιβοριανού προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, Σιμόν  Γκμπαγκμπό που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας την περίοδο 2010 -2011.

 Η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου αποτελεί μια μεγάλη νίκη στον πόλεμο κατά της ατιμωρησίας και ανοίγει τον δρόμο για την δικαίωση χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα κατάφωρων παραβιάσεων των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων σε όλες τις γωνιές της Αφρικής.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τροχαίο με εγκατάλειψη σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας με θύμα έναν οδηγό μηχανής.

Το φορτηγάκι έστριψε σε στενό, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες, χτύπησε διερχόμενη μηχανή και την έσυρε για αρκετά μέτρα.

Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της βίας σε βάρος των γυναικών – «Εκπαιδεύστε τους γιους σας»

Την έκκληση για κινητοποίηση υπέγραψαν περισσότερες από 400 οργανώσεις και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων τραγουδίστριες και ηθοποιοί

Ramat Gan, Israel

Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα κατεστραμμένο κτίριο την επόμενη μέρα που χτυπήθηκε από...

Χρόνια κόπωση: Τι πραγματικά «μας λέει»

Με τι συνδέεται η χρόνια κόπωση.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στις 8 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Πέφτει έως και 10 βαθμούς η θερμοκρασία

Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ramat Gan, Israel

Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα κατεστραμμένο κτίριο την επόμενη μέρα που χτυπήθηκε από...