Οι ελέφαντες είναι γνωστοί για την εντυπωσιακή τους μνήμη, ωστόσο νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων
…υποστηρίζει πως τα μεγάλα θηλαστικά είναι επίσης εξαιρετικοί μετεωρολόγοι.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τέξας Α&Μ υπολόγισαν πως οι ελέφαντες μπορούν να ανιχνεύσουν βροχοπτώσεις που πλησιάζουν από απόσταση έως και 240 χιλιομέτρων.
Η ικανότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις οργανώσεις προστασίας απειλουμένων ζώων για τη διατήρηση κοπαδιών ελεφάντων μακριά από λαθροκυνηγούς, σύμφωνα με τον Όλιβερ Φρόενφελντ, καθηγητή γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ.
Όπως θα περίμενε κανείς λόγω του μεγέθους των αυτιών τους, οι ελέφαντες διαθέτουν εξαιρετική ακοή και την ικανότητα να ανιχνεύουν πολύ χαμηλές συχνότητες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γιγάντια θηλαστικά μπορούν να ακούσουν τα χαμηλά βουητά των κεραυνών, όπως και τον ήχο έντονων βροχοπτώσεων χιλιόμετρα μακριά, και να προβλέπουν πότε πλησιάζουν συνθήκες βροχής.
Η ερευνητική ομάδα έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα αφού παρατήρησε κοπάδια ελεφάντων στη Ναμίμπια να μετακινούνται ξαφνικά χωρίς κάποια προφανή εξήγηση.
Για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά αυτή, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις κινήσεις εννέα ελεφάντων από διαφορετικά κοπάδια για επτά χρόνια, αφού τους τοποθέτησαν πομπούς GPS.
Οι μετρήσεις αποκάλυψαν πως οι ελέφαντες αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση στην πορεία τους κατά τη διάρκεια της περιόδου βροχών στη Ναμίμπια, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου κάθε χρόνο. Οι αλλαγές αυτές γίνονταν κάθε φορά σε συνδυασμό με την εμφάνιση βροχών σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων.
«Οι ελέφαντες χρειάζονται τη βροχή. Μετά από μία εκτεταμένη περίοδο ξηρασίας, μόλις αισθανθούν τη βροχή αρχίζουν και μετακινούνται προς αυτήν ώστε να βρουν νερό γρηγορότερα», εξηγεί ο Φρόενφελντ.
Η γνώση αυτής της ικανότητας κάνει τις κινήσεις των ελεφάντων πιο προβλέψιμες, γεγονός που θα συνεισφέρει στην καλύτερη προστασία τους από λαθροκυνηγούς, καταλήγει η έρευνα.