Μπορεί ένα φαινομενικά αβλαβές μικρόβιο να μας κάνει πιο χαζούς;
Ένας ιος που προσβάλλει τα κύτταρα του εγκεφάλου ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Ο ιός που δεν έχει εντοπιστεί ποτέ σε υγιείς ανθρώπους, φαίνεται να επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου, όπως και τις οπτικές ικανότητες αλλά και την χωρική αντίληψη του ατόμου.
Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, συνάντησαν τον ιό όταν έκαναν έρευνα σε μικρόβια που υπάρχουν στον λαιμό και τους λεμφαδένες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το DNA των υγειών ατόμων, δηλαδή αυτών που δεν έπασχαν από το συγκεκριμένο ιό, διέφερε από αυτών που έπασχαν από αυτόν, καθώς βρέθηκε γενετικό υλικό ενός ιού που μολύνει τα φύκια.
Ο ιατρός Robert Yolken, υπό τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα, δήλωσε:
“Αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα, που δείχνει ότι οι αβλαβείς μικροοργανισμοί που κουβαλάμε μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη συνείδησή μας“.
Ακόμη, πρόσθεσε: “Πολλές από τις φυσιολογικές και γενετικές διαφορές από ένα άτομο Α σε ένα άτομο Β οφείλονται στο γενετικό υλικό που κληρονομούν από τους γονείς, ενώ ένα άλλο μέρος των διαφορών οφείλεται στην αλληλεπίδραση αυτών των μικροόργανισμων με τα γονίδιά μας.”
Από τους 90 συμμετέχοντες στην έρευνα οι 40 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Αυτοί που βρέθηκαν θετικοί είχαν χειρότερες επιδόσεις σε διάφορα τεστ που υποβλήθηκαν, ενώ είχαν και μικρότερη ταχύτητα ως προς την επίλυση των δοκιμασιών, όπως και χειρότερα επίπεδα συγκέντρωσης και αντίληψης.
Ωστόσο, είναι γνωστό πως το ανθρώπινο σώμα εμπεριέχει τρισεκατομμύρια μικρόβια και μικροοργανισμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ακίνδυνοι, ενώ άλλοι είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.