Οδηγούμαστε σε έναν δυστοπικό κόσμο; Το νερό θα είναι στο μέλλον ο λόγος για πολέμους; Τι λέει η NASA;
Τα παγκόσμια αποθέματα νερού, τα οποία αποτελούν ίσως τον κυριότερο παράγοντα για τη διατήρηση των γεωργικών δραστηριοτήτων, εξαντλούνται με ανησυχητικό ρυθμό, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει εθνικές συγκρούσεις, σύμφωνα με επιστήμονες της NASA.
«Η εξάντληση των υπογείων υδάτων είναι μια σημαντική αιτία ανησυχίας, καθώς τα περισσότερα μέρη στα οποία λαμβάνει χώρα είναι κύριες περιοχές παραγωγής τροφίμων», δήλωσε ο Τζέιμς Φαμιλιέτι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ερευνητής της NASA.
«Η Ινδία βρίσκεται στη χειρότερη θέση, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή, και τις ΗΠΑ. Η Κίνα, ιδιαίτερα στις βόρειες πεδιάδες της χώρας, έχει πολύ πιο περιορισμένα αποθέματα νερού από όσο νομίζαμε έως τώρα», πρόσθεσε ο Φαμιλιέτι.
Η μελέτη του Φαμιλιέτι βασίστηκε στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων για να αποκαλύψει πως τα υπόγεια ύδατα σε πολλούς από τους μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες του κόσμου καταναλώνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι μπορούν φυσικά να αναπληρωθούν. Το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης νερού παγκοσμίως αναλογεί στις γεωργικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον Φαμιλιέτι, συγκρούσεις που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα νερού συμβαίνουν ήδη, και οι ειδικοί στα θέματα ασφάλειας προβλέπουν ακόμα περισσότερες. «Στο 90 τοις εκατό των περιοχών όπου υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις σήμερα, υπάρχουν ταυτόχρονα ζητήματα λειψυδρίας. Μην ξεχνάμε πως στη Συρία δεν υπάρχει αρκετό νερό για το γεωργικό τομέα, με αποτέλεσμα πολλοί δυσαρεστημένοι αγρότες της νέας γενιάς να μετακινηθούν προς τα αστικά κέντρα, γεγονός που ευνόησε τις συγκρούσεις», δήλωσε ο Φαμιλιέτι.
Πολλές πλούσιες χώρες, όπως τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Κόλπου βασίζονται σήμερα σε αφαλατωμένο θαλασσινό νερό. Η μέθοδος αυτή είναι βιώσιμη όμως απαιτεί μεγάλη ενέργεια για την παραγωγή των απαραίτητων ποσοτήτων που χρειάζονται οι γεωργικές δραστηριότητες, καταλήγει η μελέτη.