Ο πρόεδρος της ΑΕΚ εισακούοντας τις παρακλήσεις του κοινού της ομάδας, αποφάσισε την ανέγερση αγάλματος του θρυλικού Ιρλανδού κιθαρίστα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αδελφός του Donal στο Κορκ, αναφέρθηκε με έρμη στην χειρονομία αυτή λέγοντας «Ελλάδα και Ιρλανδία είναι θύματα της κρίσης και η αδελφοποίηση των λαών μας επιτεύχθηκε με τον πιο σκληρό και αδυσώπητο τρόπο. Ο αδερφός μου, χρόνια μετά τη συναυλία του 1981 στη Νέα Φιλαδέλφεια, μιλούσε με δέος και τρόμο για την εμπειρία αυτή.
Θυμάμαι έλεγε, δακρυγόνα, αστυνομία με ξύλινα γκλομπ, και τον κόσμο να μην καταλαβαίνει λέξη από τα Αγγλικά μου και να ανάβει φωτιές για τα δακρυγόνα. Με φυγάδευσαν ενώ Έλληνες rockers, συγκρούονταν με πέτρες και τούβλα με την αστυνομία, με πάθος που μόνο το Ιρλανδέζικο ουίσκι θα μπορούσε να υποδαυλίσει. Τέτοιες εμπειρίες δείχνουν το δέσιμο του Rory με τον απλό μουσικόφιλο».
Δευτερολογώντας ο κύριος Μελισσανίδης δήλωσε «Ήμουν νέος παράγοντας, που ακόμη δεν είχα δραστηριοποιηθεί στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είχα πάει με μια παρέα φίλων από το σχολείο και αφού ήπιαμε λίγο Μεταξά και ένα Cutty Shark, που περάσαμε λαθραία, ακούσαμε μερικά τραγούδια, αν και ήταν μάλλον βαβουριάρης , θυμηθήκαμε τα μεγαλεία της ΑΕΚ του ‘60, με το γήπεδο γεμάτο και μερακλώσαμε.
Μετά τα οργανωμένα συμφέροντα και οι μπασκίνες μας την έπεσαν και τα παρατράγουδα συνεχίστηκαν με φωτιές και οδομαχίες μέχρι το πρωί. Όπως ξέρεις, οι πρόσφυγες δεν μασάνε, ειδικά σε περιπτώσεις με καταπίεση και κατεστημένο. Τώρα λοιπόν με τη δημιουργία της Αγίας Σοφίας, δεν μπορούσε να λείψει αναφορά στην θρυλική αυτή συναυλία. Μια στιγμή ανάλογη με τη νίκη της ΑΕΚ επί της Ρεάλ, ή τον τελικό στο μπάσκετ απέναντι στη Σλάβια Πράγας, με τους Τρόντζο και Αμερικάνο.
Αποφασίσαμε μετά από επικοινωνία με την οικογένεια του μεγάλου κιθαρίστα, να στήσουμε το άγαλμα του Gallagher στην είσοδο που έχει τιμητικά ονομαστεί, θύρα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, για να τιμήσουμε έτσι δύο μορφές της ιστορίας και της μουσικής, που δεν προσκύνησαν ποτέ». Σημαντική συνεισφορά στο να θυμηθούμε την συναυλία, είχε και ο πρώην άσος της ομάδας μας Τζίμης Πατίκας, που τυγχάνει μεγάλος οπαδός του Gallagher, όπως και ο φίλος του, γνωστός μουσικοσυνθέτης pop και λαϊκών επιτυχιών Φοίβος, που ο Gallagher αποτελεί μεγάλη επιρροή του».
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι οι φίλοι της ΑΕΚ, θα είναι διπλά περήφανοι για το νέο γήπεδο και την καλλιτεχνική αναγνώριση από το σύλλογο μας, ενός «αντάρτη» των μουσικών πραγμάτων. Να θυμίσω ότι άλλοι σύλλογοι, είχαν αρνηθεί να δώσουν το Καραϊσκάκη και τη Λεωφόρο, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας και αποδεικνύοντας πόσο σνομπ είναι απέναντι στη rock μουσική και τον κόσμο της, πάντα σε αντίθεση με την προσφυγομάνα ΑΕΚ» δήλωσε, συμπληρώνοντας ο κύριος Μελισσανίδης.
Την ανέγερση του μνημείο της θρυλικής εκείνης νύχτας του 1979 χαιρέτησε η υπουργός πολιτισμού, κυρία Κεφαλογιάννη, σαν βήμα αδελφοποίησης μεταξύ των δύο λαών και ελπίδα για περαιτέρω ανάπτυξη των επισκέψεων Ιρλανδών τουριστών. Ήδη ανακοινώθηκε ότι σειρά τσάρτερ με τουρίστες από την Ιρλανδία, θα προσθέτουν, πέραν της Ακρόπολης και του μουσείου της και το γήπεδο «Αγία Σοφία» στο πρόγραμμα επισκέψεων τους.
Επίσης η γνωστή εταιρία παρασκευής Ιρλανδικού ουίσκι, Jameson, εκδήλωσε την επιθυμία, να υποστηρίξει την δημιουργία, αίθουσας με το όνομα του Rory Gallagher στο νέο γήπεδο. Η υπερνομάρχης, κυρία Ρένα Δούρου, σε ερώτηση που της τέθηκε, αρνήθηκε να σχολιάσει, δηλώνοντας «ότι το 1979, εγώ όπως και κάθε γνήσιος επαναστάτης, πήγαινα στις συναυλίες του Μαρκόπουλου και της Φαραντούρη και όχι στον κάθε άπλυτο, μαλλιά, που στηρίζει την αποχαύνωση του αλκοόλ και των ναρκωτικών», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κ. Μελισσανίδη και της θύρας 21.
Πηγή: http://www.rockhard.gr/