Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας την ασύρματη μετάδοση δεδομένων τύπου wi-fi ανέπτυξαν μια νέα καινοτόμα τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει ριζικά τους τρόπους θεραπείας μικροβιακών ασθενειών.
Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί συσκευές που εμφυτεύονται στο σώμα του ασθενή και ενεργοποιούνται με σήμα τεχνολογίας wi-fi. Οι εμφυτευμένες συσκευές παράγουν θερμική ενέργεια που σκοτώνει τις βακτηριακές μολύνσεις στο σώμα του ασθενή.
Μπορεί να φαντάζει κάτι απλό σήμερα, αλλά είναι πολύ πιθανό με βάση αυτή την έρευνα να αναπτυχθεί στο μέλλον τεχνολογία που θα μεταδίδει απευθείας τα φάρμακα στο μολυσμένο σημείο, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με το υπόλοιπο σώμα όπως σήμερα. Όταν κάνουμε μια θεραπεία βασισμένη σε αντιβιοτικά ή άλλες δραστικές ουσίες λαμβάνουμε σκευάσματα τα οποία δεν δρουν μεμονωμένα στις περιοχές που χρειαζόμαστε, αλλά αντιθέτως πηγαίνουν σε όλο το σώμα δημιουργώντας πολλές φορές παρενέργειες.
Η πατέντα οφείλεται σε ερευνητικό project του Πανεπιστημίου Tufts της Massachusetts σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου του Illinois.
Κατά το πείραμα οι ερευνητές μόλυναν ποντίκια με το βακτήριο του σταφυλόκοκκου ενώ στη συνέχεια τους τοποθέτησαν τα ειδικά εμφυτεύματα. Αφού ενεργοποιήθηκαν με το wi-fi μετά από 24 ώρες, δεν υπήρχε ίχνος του ιού στα ποντίκια. Και τώρα το καλύτερο, η συσκευές αποσυντέθηκαν μόνες τους εντός 15 ημερών αποδεικνύοντας πως, όχι μόνο μπορούν να θεραπεύσουν, αλλά αποβάλλονται και από τον οργανισμό εύκολα καθώς είναι βιοδιασπώμενες. Αυτό λύνει και το πρόβλημα αφαίρεσης που θα γινόταν χειρουργικά.
Οι συσκευές είναι φτιαγμένες από μετάξι και μαγνήσιο, υλικά που δεν δημιουργούν παρενέργειες στο σώμα. Η λειτουργιά τους είναι απλή, η θερμότητα παράγεται από το μαγνήσιο το οποίο βρίσκεται κλεισμένο στο μετάξι και ελεγχόμενα ενεργοποιείται από τα σήματα wi-fi.
Απόδοση: Ιωσήφ Χαλαβαζής