Υπάρχει η περίπτωση άραγε στα επόμενα χρόνια να ξεπεραστούν τα κλιματιστικά;
Έτσι πιστεύει το πανεπιστήμιο Stanford, που παρουσιάζει ένα project για εξοικονόμηση ενέργειας με εφαρμογή ειδικής επικάλυψης στις επιφάνειες ενός κτηρίου.
Ειδικότερα, κατασκευάστηκε ένα νέο υλικό με πάχος μόλις 1.8μm, το οποίο έχει την ιδιότητα να αντανακλά το 97% της ηλιακής ακτινοβολίας και ταυτόχρονα να ακτινοβολεί την θερμότητα από το εσωτερικό του κτιρίου στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να προσφέρει ψύξη του χώρου χωρίς τη χρήση κλιματισμού.
Το υλικό αποτελείται από 8 στρώσεις, με τις 7 εξ αυτών (διοξείδιο πυριτίου και διοξείδιο αφνίου) να κάθονται επάνω σε υπόστρωμα αργύρου και να διαθέτουν διαφορετικό πάχος, έτσι ώστε να έχουν την ίδια συχνότητα με την υπέρυθρη ακτινοβολία του κτιρίου, υπεύθυνη για την εσωτερική θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει στην ακτινοβολία να φεύγει στην ατμόσφαιρα με ευκολία.
Στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, οι ερευνητές δοκιμάζουν τρόπους για να μαζική εφαρμογή στις επιφάνειες των κτιρίων με τη μορφή σπρέι, για να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος, αν και πρώτα θα στοχεύσουν στις ταράτσες.