Για τον Κώστα Γαβρά, πρόεδρο της Γαλλικής Ταινιοθήκης και σκηνοθέτη παγκοσμίου φήμης που οι ταινίες του σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή (Ζ, Η Εξομολόγηση, Missing …), η απόφαση της Sony να ενδώσει στον εκβιασμό είναι “πολύ σοβαρή”.
“Προσωπικά δεν αισθάνομαι θιγμένος από αυτή την υπόθεση γιατί μέχρι σήμερα ποτέ δεν βίωσα κάτι ανάλογο. Αλλά μας αφορά όλους αυτό το νέο φαινόμενο της ψηφιακής επανάστασης με τις καλές, ενίοτε και κακές πλευρές του. Η Sony Pictures έχει πέσει θύμα εκβιασμού και πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα έχει επιστροφή εάν επικρατήσει ο φόβος για αυτού του είδους τις κυβερνοεπιθέσεις, αυτή τη νέα μορφή τρομοκρατίας, αποτέλεσμα της ψηφιακής επανάστασης που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αντιλαμβάνεται μέχρι που μπορεί να φτάσει. Αυτό δεν πρέπει να το αποδεχτούμε!
Μια επίθεση χάκερ είναι εξαιρετικά σοβαρό γεγονός, αλλά όταν πίσω από μια τέτοια επίθεση βρίσκεται ένα δικτατορικό καθεστώς όπως αυτό της Βόρειας Κορέας, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Είμαι συγκλονισμένος που η πρωτοβουλία του Τζώρτζ Κλούνει να συγκεντρώσει υπογραφές υπέρ της Sony (για προβληθεί η ταινία) δεν βρήκε ανταπόκριση στο Χόλιγουντ, λόγω του φόβου να μην γίνουν στόχοι των χάκερς και διαρρεύσουν τα δικά τους μυστικά. Σίγουρα μυστικά, υπάρχουν σε όλες τις εταιρείες. Κάποιοι φίλοι μου από τις ΗΠΑ μου είπαν ότι η ταινία της Sony “ Η Συνέντευξη ” δεν είναι πολύ καλή. Το θέμα όμως που τίθεται δεν είναι η ποιότητα της ταινίας που υπέκλεψαν οι χάκερς γιατί εδώ πρόκειται για ένα ζήτημα αρχής.
Είναι άκρως απαραίτητο να προασπίσουμε την ελευθερία αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να βρούμε και έναν τρόπο να την ελέγχουμε. Είναι απαραίτητο και δεν είναι τόσο δύσκολο. Όταν υποχωρούμε, έστω και μια φορά, μπροστά σε μια παράβαση τότε δημιουργείται ένα προηγούμενο που επιτρέπει σε τέτοιου είδους δράσεις να επαναλαμβάνονται επ’ άπειρον.
Η υπόθεση, δεν έχει να κάνει με την λογοκρισία – την ξεπεράσαμε αυτή την περίοδο και στη Γαλλία και αλλού – αλλά με τον εκβιασμό. Δεν πρέπει να τον αποδεχτούμε. Η Sony είναι μια μεγάλη εταιρεία και θα αντιμετωπίσει το οικονομικό κόστος που προκάλεσε η απόσυρση της ταινίας. Αλλά θα πληρώσει ούτως ή άλλως, το ηθικό κόστος αυτής της παραίτησης. Το ζήτημα είναι ηθικό. Η εικόνα της έχει σκιαστεί έντονα”.