Ένα μήλο την ημέρα δεν κάνει τον γιατρό πέρα τελικά καθώς απ’ ότι φαίνεται τα “μήλα” θέλουν “αντιβιοτικά”.
Έρευνα της Kaspersky Lab και τηςB2B International ανέδειξε ότι ένας στους τέσσερις χρήστες υπολογιστών Mac αντιμετώπισε απειλές από ένα πρόγραμμα κακόβουλου λογισμικού μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 21% αυτών των ψηφιακών επιθέσεων οδήγησε σε οικονομικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την αγορά λογισμικού αποκατάστασης του συστήματος ή τη χρήση υπηρεσιών από ειδικούς της Πληροφορικής, με στόχο την εξουδετέρωση των «μολύνσεων».
Το Wirelurker, ένα Trojan που ανιχνεύθηκε πρόσφατα, αποτελεί «ζωντανό» παράδειγμα κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί με στόχο ειδικά τα προϊόντα της Apple. Έξι μήνες πριν τον εντοπισμό του, το Trojanαυτό είχε γίνει download πάνω από 356.000 φορές, μέσω ενός εναλλακτικού app store, επομένως θα μπορούσε να είχε «μολύνει» ένα σημαντικό αριθμό υπολογιστών. Αυτό που καθιστά το Wirelurker μοναδικό, είναι το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε μια άγνωστη μέχρι τότε ευπάθεια, για να εξαπλωθεί σε συσκευές Apple με λογισμικό iOS που ήταν συνδεδεμένες με έναν «μολυσμένο» υπολογιστή. Το Trojan μπορούσε να «μολύνει»ακόμη και συσκευές που δεν είχαν υποστεί “jail-breaking”, ώστε να «κατεβάσουν» εφαρμογές από πηγές τρίτων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι χρήστες λειτουργικών συστημάτων OS X, το οποίο γενικά θεωρούταν ασφαλές από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, «μόλυναν» ακούσια συσκευές με λειτουργικό iOS, το οποίο επίσης θεωρούταν ασφαλές.
Ωστόσο, οι ιοί και άλλα είδη κακόβουλου λογισμικού δεν είναι οι μόνες απειλές για τους χρήστες συσκευών Apple. Οι επιθέσεις δικτύου και η ηλεκτρονική απάτη, για παράδειγμα, δεν απαιτούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή που δέχεται επίθεση. Το phishing είναι μια απ’ αυτές τις απειλές. Είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό των χρηστών λειτουργικών συστημάτων OS X που αντιμετώπισε οικονομικές απειλές, είναι ακόμη υψηλότερο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό που αντιμετώπισε οικονομικές απειλές. Το 51% των χρηστών που διαθέτει υπολογιστές με λειτουργικό OS X δήλωσε ότι αντιμετώπισε οικονομικές απειλές κατά το προηγούμενο έτος. Στο σύνολο των χρηστών, το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 43%. Τα στατιστικά στοιχεία υποστηρίζονται από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Kaspersky Security Network. Από όλες τις επιθέσεις phishing σε OS X που εντοπίστηκαν από την Kaspersky Lab την περίοδο Νοέμβριος 2013 – Οκτώβριος 2014, το 44% είχε στόχο την κλοπή οικονομικών δεδομένων. Σε άλλα περιβάλλοντα, το ποσοστό του οικονομικού phishingήταν 26%.
Οι χρήστες λειτουργικού OS X θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και για άλλες απειλές, οι οποίες στοχεύουν πολλαπλές λειτουργικές πλατφόρμες, όπως οι ευπαθείες των προγραμμάτων που βρίσκονται εγκατεστημένα στις συσκευές τους. Για παράδειγμα, η ευπάθεια ShellShock, η οποία αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, δίνειστους ψηφιακούς εγκληματίες τη δυνατότητα να εκτελούν οποιοδήποτε κώδικα, ακόμα και κακόβουλο, σε έναν υπολογιστή. Αν οι ψηφιακοί εγκληματίες ανακαλύψουν αυτά τα κενά ασφαλείας πριν απ’ οποιονδήποτε άλλο, έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ευπάθεια για κακόβουλους σκοπούς, προτού ο κατασκευαστής του λειτουργικού συστήματος μπορέσει να διορθώσει το πρόβλημα.
Με άλλα λόγια, κανένα σύστημα δε μπορεί να θεωρηθεί εντελώς ασφαλές από ψηφιακές απειλές και για το λόγο αυτό απαιτούνται επιπλέον εργαλεία που διασφαλίζουν τηνonlineασφάλεια. Το Kaspersky Internet Security for Mac, το οποίο ενσωματώνεται στη λύση Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015, προσφέρει αποτελεσματική προστασία ενάντια στο κακόβουλο λογισμικό και αποκλείει τις επιθέσεις δικτύου και τις επιθέσεις phishing.