Ξεκίνησε το πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας, που αποτελεί δεύτερο μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα μετά το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ποτέ στη χώρα. Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας με την αντικατάσταση των συνολικά 45.000 ενεργοβόρων ηλεκτροφωτιστικών του Δήμου Αθηναίων, με νέους τεχνολογίας LED.
Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ που έχει υλοποιηθεί στην χώρα, μέσω του οποίου έχει υπολογιστεί η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% και εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 3,8 εκ ευρώ ετησίως, από τα περίπου 7 εκ. ευρώ που πληρώνει ετησίως ο δήμος Αθηναίων σε τιμολόγια οδοφωτισμού.
Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ του ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ στην ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ η ΠΟΛΗ θα ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΑ με τα ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ.
Το πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού θα εφαρμοστεί και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Το έργο ξεκίνησε τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου από την Πατησίων όπου και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τα νέα φωτιστικά σώματα, αλλά και στιγμιότυπα από τις εργασίες τοποθέτησής τους, παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη.
Τα νέα φωτιστικά είναι πιο ελαφριά, ενώ διαθέτουν κι ένα ειδικό τσιπάκι, μέσω του οποίου λειτουργούν όλοι οι αυτοματισμοί. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι όταν καίγεται μια λάμπα, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να καλούν στις υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να καταγραφεί το πρόβλημα, διότι τα τεχνικά συνεργεία θα ενημερώνονται αυτομάτως από το ψηφιακό σύστημα.
Ειδικότερα, ο δήμος Αθηναίων, πετυχαίνει:
Ραγδαία μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης, λόγω της προτεινόμενης τεχνολογίας της οποίας η διάρκεια ζωής φτάνει τα 20 έτη.
Μείωση βλαβών και χρόνου αποκατάστασης.
Μείωση των αερίων θερμοκηπίου CO2 κατά 23.900 τόνους ετησίως.
Εξάλειψη του υδραργύρου από την υφιστάμενη βάση των φωτιστικών του δήμου Αθηναίων (αυτή τη στιγμή ο δήμος Αθηναίων κατά ~23% χρησιμοποιεί λαμπτήρες που περιέχουν αέρια υδραργύρου).
Μείωση της φωτορύπανσης και εξάλειψη φαινομένων που έχουν αρνητική επίδραση σε πεζούς και οδηγούς