Παλιοί Αθηναίοι θυμούνται εικόνες μακρινές με ποτάμια ρυάκια και χειμάρρους που διαπερνούσαν την Αθήνα και διηγούνται στους νεότερους ιστορίες των παππούδων τους ακόμα και για αγοραπωλησίες γης και σπιτιών σε συνοικίες μακριά από τα ορμητικά νερά, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες και γνωστές αθηναϊκές συνοικίες.
Λίγοι γνωρίζουν ότι το ποτάμι που ξεκινούσε βόρεια της πλατείας Γκύζη λεγότανε Κυκλοβόρος και στην διαδρομή του, βρισκόταν ο χείμαρρος του Αγίου Στυλιανού που διερχόταν από την πλατεία του Γκύζη και συνέχιζε προς την οδό Στουρνάρη και την Πλατεία Βάθη. Λέγεται μάλιστα ότι ο χείμαρρος αυτός “ευθύνεται” για το πλημμύρισμα των υπογείων του Πολυτεχνείου και την καταστροφή ιστορικών αρχείων.
Ακόμα και ο… Χεζοπόταμος – συγγνώμη για τη λέξη, αλλά έτσι λεγόταν! – ήταν χείμαρρος που κατέβαινε από τον Λυκαβηττό και σχηματιζόταν στη σημερινή οδό Δημοκρίτου για να καταλήξει διαμέσου των σημερινών οδών Δημοκρίτου και Βουκουρεστίου, στον Βοϊδοπνίχτη.
Επιπλέον, υπάρχει το Διαβολόρεμα που ξεκινούσε από τον Βριλησσό, περνούσε από την περιοχή του Γηροκομείου στους Αμπελοκήπους και κατέληγε μέσω της οδού Σεβαστουπόλεως στον Ιλισό, στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Μεσογείων.
Ίσως για αυτό το λόγο πολλοί που ήρθαν στην Αθήνα στις αρχές του 1920 απέφευγαν να αγοράσουν οικόπεδο στην συγκεκριμένη περιοχή – στην πλατεία Γκύζη – γιατί ήταν ρέμα, όπως έλεγαν, και τους διακατείχε ο φόβος μήπως πνίγουν τα παιδιά τους.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο Κυκλοβόρος ήταν το ρέμα του Αγίου Στυλιανού και αυτό που αναφερόταν ως Αγίου Στυλιανού ήταν ο Κυκλοβόρος. Ο Κυκλοβόρος είχε δύο κλάδους. Ο ένας Πλατεία – Νορντάου – Βαλτινών – Μπούσγου. Ο άλλος ξεκίναγε ψηλότερα και χοντρικά κατέβαινε την Αλάστορος – Κυρίλλου Λουκάρεως – Αλεξάνδρας για να συναντήσει τον άλλο κλάδο περίπου στη σημερινή οδό Θερειανού.
Όταν ενώνονταν οι δύο κλάδοι του Κυκλοβόρου στην οδό Θερειανού ο χείΜάρκος γίνονταν ακόμα ορμητικότερος και προξενούσε πλημμύρες στις χαμηλότερες περιοχές. Για πολλές δεκαετίες υπήρχε ολόκληρη περιοχή με το όνομα Κυκλοβόρος παρά τη σημερινή πλατεία Βάθης στο σημείο που κατέληγε ο χείμαρρος.
Επίσης τα Παναθήναια ονομάζονταν (πριν μετονομαστούν σε πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας), πλατεία Κυκλοβόρου ακριβώς γιατί περνούσε ο Κυκλοβόρος από εκεί.
Μαρτυρίες θέλουν επίσης το ρέμα Λεβίδη να ξεκινά την πορεία του από τα Τουρκοβούνια και να σήμερα να παραμένει ερμητικά «κλειστό» από τον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη…