Ασύλληπτο το μέγεθος της τραγωδίας ανοικτά της Πύλου μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους. Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται στους 79 νεκρούς και σε εκατοντάδες αγνοούμενους, ενώ στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, με 104 ανθρώπους να έχουν διασωθεί.
Δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες ακόμα μιας τραγωδίας, με τα ναυάγια να συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων κυμαίνεται από 400 έως 750, γεγονός που το καθιστά τη χειρότερη θαλάσσια τραγωδία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι αναίτιοι θάνατοι σε περίοδο ειρήνης συνεχίζονται. Παρά το νέο, προβεβλημένο, σύμφωνο για τη Μετανάστευση, παρά τις «ασφαλείς τρίτες χώρες», παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η φυγή συνεχίζεται.
Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών από την Αφρική προς την Ευρώπη χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική οδό που διέρχεται από τη Λιβύη σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ανομία που επικρατεί στη χώρα, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη παγιωμένων και ανθεκτικών δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων που δρουν στον άξονα αυτό, ακολουθώντας όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές.
Ζητάμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς
Δέκα χρόνια μετά την επιχείρηση Mare Nostrum στη Μεσόγειο και ενώ το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση συζητείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόοδος προς μια ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προτάσει την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας, παραμένει μηδαμινή ενώ η άνοδος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των πολιτικών αποτροπής συνεχίζει να κερδίζει έδαφος.
“Το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι η απόδειξη ότι η πρόθεση είναι όλο και περισσότερο να χτιστούν τείχη και να ενισχυθούν οι φράχτες”, δήλωσε η γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Ευγενία Θάνου. “Οι χιλιάδες θάνατοι στη θάλασσα που έχουμε ζήσει εν καιρώ ειρήνης στη χώρα μας ακόμα και πριν την πρόσφατη κρίση υποδοχής του 2015, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι εμπλεκόμενες χώρες έδειχναν θάρρος και αίσθημα ευθύνης και αναλάμβαναν από κοινού να διασφαλίσουν νόμιμους δίαυλους εισόδου για όσους προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.
“Οι ΓτΚ ανησυχούν βαθύτατα για την έλλειψη δράσης σχετικά με την ευθύνη των αρμόδιων αρχών. Η διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά νομική υποχρέωση κάθε κράτους”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ιταλίας, Elisa Visconti. “Σήμερα στην Ευρώπη συνδράμουμε σε μια επιδεινούμενη κατάσταση του σεβασμού της ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αγγίζει ιδιαίτερα τους μετανάστες που αναζητούν προστασία και δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν νόμιμες οδούς”, πρόσθεσε.
Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν ασφαλείς και νόμιμες οδούς διέλευσης των μεταναστών και συντονισμό των αρχών για τη μείωση της μη ασφαλούς μετανάστευσης, για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα. Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν επίσης να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και να υπάρξει μια κοινή, ειλικρινής προσπάθεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να περιοριστεί η ρητορική μίσους προς το “διαφορετικό” η οποία τροφοδοτεί και ενισχύει τις πολιτικές αποτροπής που παράγουν θύματα και ανθρωπιστικές τραγωδίες, όπως το ναυάγιο της Πύλου.