Πρόκειται για μοναδικό κτίριο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, από τα τέσσερα κτίσματα που είχαν προταθεί και κηρύχθηκε διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ το 2016.
Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών, το συμβούλιο είχε δεχθεί ομόφωνα να παραμείνει διατηρητέα η «Παγόδα», δίνοντας τον χαρακτηρισμό διατηρητέο μόνο στο υπόστεγο «Παγόδα», το οποίο κατασκευάστηκε από Άγγλους πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξ’ ολοκλήρου από ξύλο εσωτερικά και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.
Το υπόστεγο «Παγόδα» βρίσκεται στην περιοχή Χασάνι, δίπλα στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ. Η κατασκευή του χρονολογείται πριν από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και χτίστηκε από τους Άγγλους, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ως αποθήκη. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, στο υπόστεγο αυτό τοποθετούνταν αεροσκάφη για να προστατεύονται από τις αεροπορικές επιδρομές.
Με τη δημιουργία της Ολυμπιακής Αεροπορίας παραχωρήθηκε στην εταιρεία για τη στέγαση εγκαταστάσεών της. Είναι μονόχωρο κτίριο, ο φέρων οργανισμός του οποίου διαμορφώνεται με ξύλινους τοξωτούς φορείς, που θυμίζουν σκαρί βάρκας ανάποδα τοποθετημένης. Εκτιμάται ότι είναι ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα αυτού του είδους τεχνικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα
Στην ιστορική ξύλινη Παγόδα το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου!
Η ιστορική ξύλινη «Παγόδα», στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, προετοιμάζεται να στεγάσει το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.
Όπως ενημέρωσε σχετικά ο κ. Κωνσταντάτος, «κάτι μοναδικό στην Ελλάδα δημιουργείται στον πρωτοπόρο δήμο μας, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, εκεί που ανάμεσα στα οικόπεδα που εξασφαλίσαμε βρίσκεται ένα μοναδικό διατηρητέο μνημείο, η περίφημη ξύλινη Παγόδα που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς το 1939 και θυμίζει εσωτερικό ξύλινου πλοίου».
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και όπως σημείωσε ο δήμαρχος πλέον «θα ζωντανέψει ο Ελληνικός Κινηματογράφος, η ιστορία του αλλά και σπάνια εκθέματα όλων των μεγάλων πρωταγωνιστών που γενιές και γενιές Ελλήνων μεγάλωσα μαζί τους».
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Κωνσταντάτος, «το μοναδικό αυτό έργο που θα προσκαλέσει αίσθηση, σύντομα θα πούμε περισσότερα σε συνέντευξη Τύπου όπου θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά».