Σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, πρόκειται να μετατραπεί το κτίριο γραφείων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του πρώτου ελληνικού επενδυτικού fund EuSIF στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η αξία της συναλλαγής υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ.
Το EuSIF πρόκειται να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στο ακίνητο, ενώ ποσοστά συμμετοχής στην επένδυση διατηρεί επίσης η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Blend Development, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης, έχοντας ωριμάσει το σχετικό έργο. Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί το νέο εγχείρημα της οικογένειας Καλλιτσάντση στην αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα των Δημήτρη και Πάρι Καλλιτσάντση.
Πρώτη επένδυση του fund EuSIF στην ελληνική αγορά ακινήτων – Η συναλλαγή υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό fund EuSIF έχει συγκεντρώσει κεφάλαια της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, από εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην TANEO) και ο όμιλος Mubadala, δηλαδή το κρατικό επενδυτικό «όχημα» της κυβέρνησης του Αμπου Ντάμπι. Τη διαχείριση του EuSIF έχει αναλάβει η εταιρεία Sirec Energy. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Διονύσης Αλυσανδράτος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «στην αγορά ακινήτων εστιάζουμε σε επενδύσεις μετατροπής υφιστάμενων και ενεργοβόρων κτιρίων σε ακίνητα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που αποτελούν κυρίαρχη τάση και στο εξωτερικό και θα βρεθούν στο επίκεντρο και της ελληνικής αγοράς τα επόμενα χρόνια».
Το εν λόγω κτίριο είναι επιφανείας 5.000 τ.μ. και κατασκευής του 1959 και πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά, λαμβάνοντας και τη σχετική πιστοποίηση κατά LEED. Το σχετικό έργο θα αναλάβει η Blend Development. Σύμφωνα με τον κ. Αλυσανδράτο, διαθέτει πολλές επιμέρους οριζόντιες ιδιοκτησίες, που χρησιμοποιούνταν ως επαγγελματικοί χώροι στο πλαίσιο της σχετικής πρακτικής των προηγούμενων δεκαετιών. Παράλληλα, αν και ανήκε σε έναν ιδιοκτήτη (κάτι εξαιρετικά σπάνιο) και συγκεκριμένα μια παλιά εταιρεία ένδυσης, το ακίνητο έφερε πολλά βάρη, αλλά και πολεοδομικές αυθαιρεσίες που έχρηζαν αντιμετώπισης, προκειμένου να μπορέσει να μεταβιβαστεί και να αξιοποιηθεί.
Επισημαίνεται ότι μόλις ολοκληρωθεί η επένδυση μετατροπής σε ένα «πράσινο» ξενοδοχείο κι εγκατασταθεί και ο σχετικός ξενοδοχειακός όμιλος που θα το λειτουργήσει, το ακίνητο θα μεταπωληθεί, ώστε να κεφαλαιοποιηθούν οι σχετικές υπεραξίες.
Πηγή: Νίκος Ρουσάνογλου / http://Www.kathimerini.gr