Κλειστό για όλο το 2024 το ΟΑΚΑ | «Αυτοψία» από το 2020 διαπίστωνε σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης επισήμανε πως η Πολιτεία θα είναι δίπλα στις ομάδες ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού και χάντμπολ της ΑΕΚ που αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλη έδρα, εξηγώντας πως το ποδηλατοδρόμιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2024, ενώ για το ποδοσφαιρικό γήπεδο απέφυγε να απαντήσει με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι έτοιμο μέσα στο 2024.

Αναλυτικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, ανέφερε τα εξής: «Βρισκόμαστε εδώ στο ΟΑΚΑ που χτυπούσε, που συνεχίζει να χτυπά παρά τα προβλήματα και που θα συνεχίσει να χτυπά η καρδιά του αθλητισμού μας. Στο ΟΑΚΑ που όπως δεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2021 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το master plan της αναβάθμισής του, θα ξαναγίνει τοπόσημο της Ελλάδας και του παγκόσμιου αθλητισμού. Θα ανακτήσει τη λάμψη και την αίγλη που του αξίζει, όπως το 2004 που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το ΟΑΚΑ των 1.000 στρεμμάτων, με το Ολυμπιακό του Στάδιο, με το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, με τις 12 πλέον πισίνες του και που φιλοξενούμαστε εδώ σήμερα. Με το σπουδαίο κλειστό του γυμναστήριο, με το Ολυμπιακό Συγκρότημα Τένις, με τα προπονητήρια στίβου και τόσα άλλα πολλά σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το ΟΑΚΑ που η κυβέρνηση πέτυχε να ενταχθεί στα εμβληματικά έργα όλης της χώρας. Παρά το ότι αρχικά δεν συμπεριλαμβανόταν. Τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις ύψους 57 εκατ. ευρώ για να αλλάξει τελείως η εικόνα του, για να αναβαθμιστεί, για να σηκώσουμε ακόμα ψηλότερα όλο το ΟΑΚΑ.

Το ΟΑΚΑ τελευταίο εντάχθηκε σε αυτή τη λίστα και πρώτο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για να τρέξουν τα έργα. Στη διετία 2021-2023 ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη φάση με μεγάλη επιτυχία. Συντάχθηκαν οι απαραίτητοι φάκελοι, δρομολογήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου και η μελέτη για την αναθεώρηση των πέντε μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα που δεν είχαν μέχρι σήμερα συντηρηθεί. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το 2014 από τον τότε υπουργό, Γιάννη Ανδριανό, και την κυβέρνηση Σαμαρά.

Αποκάλυψη ΣΚΑΪ για το στέγαστρο Καλατράβα: Τι ανέφεραν οι προηγούμενες μελέτες για το ΟΑΚΑ

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη σχετικά με το «λουκέτο» που μπήκε στο ΟΑΚΑ προχώρησε ο ΣΚΑΪ σύμφωνα με την οποία η ελληνική τεχνική εταιρεία που διεξήγαγε τη μελέτη για το ΟΑΚΑ, είχε πραγματοποιήσει έρευνα και το 2020 αποκαλύπτοντας σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης.

Όπως μετέδωσε ο Γιάννης Σουλιώτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων η έκθεση που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη αφού το καλοκαίρι του 2019 το υπουργείο Υποδομών είχε αναθέσει στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ να πραγματοποιήσει έρευνα με αντικείμενο την επιθεώρηση και συντήρηση όλης της εγκατάστασης του Ολυμπιακού Σταδίου. Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Η μελέτη υπεβλήθη στη συνέχεια στην γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.

Η συγκεκριμένη έκθεση κατέληγε σε δύο βασικά συμπεράσματα σχετικά με το στάγαστρο του σταδίου.

Α) Κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ενόψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο

Β) Ωστόσο, το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.

Μια νέα μελέτη όμως ανετέθη τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2023 και αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα. Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου το οποίος όπως ανέφερε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Από τις μελέτες που διεξήχθησαν προκύπτουν 3 ερωτήματα:

1. Γιατί λειτουργούσε το ΟΑΚΑ αφού στην έκθεση αναφερόταν ότι υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα τα οποία έπρεπε να αποκατασταθούν;
2. Τι έγινε μεταξύ των δύο ελέγχων (2020-2023). Υπήρξαν εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης;
3. Γιατί η γερμανική εταιρεία το 2007- 2008 δεν εντόπιση το πρόβλημα στατικότητας το οποίο στη συνέχεια εντόπισε η ελληνική εταιρεία;

 

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σταμάτης Κραουνάκης «Τ’ Αηδόνια Του Χειμώνα» || στο Θέατρο Άλσος από τις 22 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 20.30.

Σταμάτης Κραουνάκης «Τ’ Αηδόνια Του Χειμώνα» στο Θέατρο Άλσος από τις 22 Δεκεμβρίου και κάθε...

Aνοίγει και πάλι τις πύλες της η Παναγία των Παρισίων

Ακόμα όρθια η Notre-Dame 900 χρόνια μετά !

Συρία: Ένας πόλεμος που δεν τελείωσε ποτέ

Πώς οι τζιχαντιστές έπιασαν τον Άσαντ «στον ύπνο». Τα νέα δεδομένα στην περιοχή.

10 ευρωπαϊκοί προορισμοί για να ζήσεις παραμυθένια Χριστούγεννα

10 ιδέες για ταξίδι ενόψει Χριστουγέννων.

Μεταβολή του καιρού από την Παρασκευή. Έρχεται κακοκαιρία μέχρι τη Δευτέρα.

Κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει όλη τη τη χώρα το Σαββατοκύριακο. Αναλυτικά η πρόγνωση.

“Μια Ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας” με τη Νένα Μεντή. Πρεμιέρα 29 Νοεμβρίου

O Πέτρος Ζούλιας και η Νένα Μεντή συναντιούνται ξανά στη σκηνή του Ιλίσια Βολανάκης,...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ