Αντιμέτωπη με τις παρενέργειες της περιορισμένης παραγωγής ελαιολάδου και των υψηλών τιμών του προϊόντος – τόσο στην εσωτερική όσο και στην εσωτερική αγορά – είναι η ελληνική αγορά. Τα φαινόμενα της νοθείας – ακόμη της νόμιμης – της διακινδύνευσης των εξαγωγικών επιδόσεων, αλλά και του περιορισμού της κατανάλωσης, είναι πλέον ορατά. Η επόμενη χρονιά θα είναι αρκετά δύσκολη και ο κίνδυνος να υπονομευθεί το προϊόν, είναι άμεσος.
Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας έχει αρχίσει η συλλογή του ελαιοκάρπου, αλλά οι Έλληνες τυποποιητές και οι Ιταλοί εισαγωγείς – που έχουν πλέον εμφανιστεί στην ελληνική αγορά – τηρούν στάση αναμονής. Όπως βεβαιώνουν πηγές της αγοράς όλοι τηρούν στάση αναμονής. Εδώ και μέρες δεν γίνονται πλέον εμπορικές πράξεις, περιμένοντας όλοι να δουν σε ποιες τιμές θα ανοίξει η νέα παραγωγή και τι θα γίνει με τα αποθέματα, κυρίως των ελαιοτριβείων και των μεγάλων παραγωγών.
Το ερώτημα είναι σε ποιες τιμές θα πουληθούν τα αποθέματα. Προεξοφλείται ότι θα πουληθούν για δύο λόγους, πρώτον, διότι οι αποθηκευτικοί χώροι είναι αναγκαίοι για τη νέα παραγωγή και δεύτερον, διότι μετά από ένα χρόνο η ποιότητα του ελαιολάδου είναι τουλάχιστον ελαφρώς υποδεέστερη έναντι της αρχικής του. Πάντως όλοι προεξοφλούν ότι η νέα παραγωγή δεν θα «βγει» σε τιμή χαμηλότερη των 8,5 – 9 ευρώ το κιλό.
Το… νόμιμα νοθευμένο λάδι!
Κι ενώ όλη η αγορά αναμένει τα όσα πρόκειται να συμβούν, ήδη εμφανίστηκε το… νόμιμα νοθευμένο λάδι. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, προσφάτως – όταν ακόμη γίνονταν πράξεις – Βούλγαροι εισαγωγείς προμηθεύτηκαν από την ελληνική αγορά ελαιόλαδο, στα 7 με 8 ευρώ το κιλό και κάνοντας πρόσμιξη με σπορέλαιο παρήγαγαν ένα προϊόν που το ονομάζουν “salad oil”, το οποίο και εξάγουν στην Ελλάδα νομίμως. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αυτή η πρόσμιξη στην Ελλάδα απαγορεύεται αυστηρά και ανήκει στην κατηγορία της νοθείας.
Όμως στη Βουλγαρία είναι νόμιμη και βεβαίως νόμιμη είναι και η διακίνηση αυτού του προϊόντος, εφόσον βεβαίως υπάρχει και η σχετική σήμανση. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι σύντομα θα το δούμε και στα ράφια των σούπερ μάρκετ! Στο επόμενο διάστημα η ελληνική αγορά θα έρθει ευθέως αντιμέτωπη με φαινόμενα νοθείας, τα οποία σίγουρα υπάρχουν στην χύμα διακίνηση του προϊόντος, αλλά είναι εξαιρετικά περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν.
Από την άλλη πλευρά οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην πρόσφατη έκθεση Anuga, που πραγματοποιείται στην Κολωνία της Γερμανίας – πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων διεθνώς – τα ελληνικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά περίπτερα των τυποποιητών ελαιολάδου, δεν τα πλησίαζαν οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και φυσικά οι Γερμανοί εισαγωγείς. Προφανώς λόγω των υψηλών τιμών του προϊόντος τηρούν και αυτοί στάση αναμονής.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Διότι πρόκειται για μήνυμα από τη διεθνή αγορά και αφορά την τύχη των εξαγωγών στην επόμενη περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 η αξία των εξαγωγών της κατηγορίας «λίπη – έλαια» ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ – ανήλθε στα 1,030 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 107% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Αυτές οι επιδόσεις, που οφείλονται κυρίως στην αύξηση των τιμών, πλέον κινδυνεύουν. Όλα αυτά είναι τα προμηνύματα της καταιγίδας, που όλοι προβλέπουν πως έρχεται στην αγορά του ελαιολάδου.
Πηγή: Δημήτρης Χαροντάκης / Businessdaily.gr