Η Πανόρμου πλημμύρισε από εκατοντάδες… «μακαρονάδες» δημιουργώντας ατελείωτες ουρές για δωρεάν πιάτο ζυμαρικών, ακόμα και κυκλοφοριακό κονφούζιο στην περιοχή.
Η ουρά από εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας σχηματίστηκε έξω από γνωστή αλυσίδα σπαγγετερίας, όπου δίνονται δωρεάν μερίδες μακαρόνια, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Ζυμαρικών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25/10.
Η πρωτόγνωρες εικόνες έκαναν το γύρο του διαδικτύου με δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες να κατακλύζουν λογαριασμούς στα social media, με πολλά από τα άτομα που έσπευσαν για ένα πιάτο δωρεάν μακαρόνια, να περιμένουν πάνω από μία ώρα ώστε να απολαύσουν ένα δωρεάν γεύμα ζυμαρικών.
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998 για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών.
Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή θρεπτική αξία αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση τους.
Η… ιστορία των ζυμαρικών
♦Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1.000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη “λάγανον” περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.
♦Αυτή η ζύμη μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους στον 8ο αιώνα π.Χ περίπου, και έλαβε το όνομα “laganum”, που στα λατινικά σημαίνει λαζάνια.
♦Στα μέσα του 15ου αιώνα βρέθηκε η πρώτη συμπληρωμένη συνταγή ζυμαρικών, και συγκεκριμένα στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como. Αργότερα συνταγές για ζυμαρικά συναντώνται και στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi.
♦Μετά τον 15ο αιώνα τα μακαρόνια ξεκινούν να κατασκευάζονται και σε εμπορική βάση. Ωστόσο κατά τον 18ο αιώνα γνωρίζουν την μεγάλη τους άνθηση.
♦Η διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα να αυτοματοποιείται και να εξαπλώνεται τόσο σε ολόκληρη την Ιταλία, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, κι από τότε μπορούμε να μιλάμε για την Βιομηχανία Ζυμαρικών.
♦Στις μέρες μας, τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα βασικά διατροφικά προϊόντα πολλών λαών και σε όλο τον κόσμο, όπου άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες απολαμβάνουν τις φημισμένες παραδοσιακές ιταλικές συνταγές αλλά και χιλιάδες παραλλαγές τους, προσαρμοσμένες στις διατροφικές ιδιομορφίες και τα γούστα της κάθε χώρας.