Από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, που έχρηζαν εισαγωγής στη ΜΕΘ και δύο θάνατοι από επιπλοκές της.
Το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο για τη σεζόν 2014-2015 δεν καλύπτει τον υπότυπο H3N2, που προκαλεί τα περισσότερα φετινά κρούσματα.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνει την ιδιαίτερη ανησυχία που προκαλεί η κοινή διαπίστωση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται φέτος για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι ο υπότυπος H3N2, ο οποίος όμως δε συμπεριλήφθηκε στους υποτύπους του αντιγριπικού εμβολίου 2014-2015.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «η απουσία άλλων υποτύπων της γρίπης από την κοινότητα στα φετινά κρούσματα, φαίνεται να δείχνει πως ο πληθυσμός που εμβολιάστηκε είναι καλυμμένος απέναντι στα υπόλοιπα επικίνδυνα στελέχη και γι’ αυτό δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα από υπότυπους που εμπεριείχε το εμβόλιο».
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), στα τέλη Δεκεμβρίου είχε καταγραφεί αύξηση 10% των κρουσμάτων, πανευρωπαϊκα.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για όλους, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός είναι, σε περίπτωση επιδημίας γρίπης, για το προσωπικό της πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά και η μετάδοση του ιού.
Οι γιατροί συστήνουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα με ΔΜΣ> 40kg/m2, και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία) να μεριμνήσουν για τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους, υπενθυμίζοντας ότι η ισχύς του εμβολίου είναι τρίμηνη. Αυτό σημαίνει ότι, στα άτομα υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό τους.