Ο Δεκέμβριος είναι εδώ και μαζί του φέρει το αναπόφευκτο δίλημμα του εορτασμού των Χριστουγέννων μέσω γλυκών απολαύσεων. Τα σπίτια μαζί με τον στολισμό ετοιμάζουν τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που αποτελούν τα γλυκά των ημερών.
Τα σπίτια γεμίζουν μυρωδιές και οι κουζίνες παίρνουν φωτιά καθώς όλες οι νοικοκυρές προετοιμάζουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Άλλωστε, η μοναδική αμαρτία των Χριστουγέννων επιτρέπεται να είναι γλυκιά και μυρωδάτη! Τα γλυκά αυτά είναι απολύτως συνδεδεμένα με τις γιορτινές ημέρες, καθώς δεν υπάρχει οικογενειακό τραπέζι χωρίς μια πιατέλα κουραμπιέδες και μια πιατέλα μελομακάρονα.
Τελικά όμως πια πιατέλα αδειάζει πρώτη; Ένα δίλημμα που έχει δημιουργήσει σχολές, ίντριγκες ακόμα και τσακωμούς αφού η μόνη σχέση που έχουν και θα έχουν είναι η σύγκριση τους από τον κόσμο. Εσείς λοιπόν πιατέλα προτιμάτε; Πιατέλα Κουραμπιέ ή Πιατέλα μελομακάρονου; Ας δούμε πρώτα τι σημαίνει το κάθε γλυκό.
Βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη χρειάζεται ο κουραμπιές για να ετοιμαστεί. Ένα γλυκό μπισκότο που έχει ρίζες από την Περσία και «τσακώνεται» με τον Λίβανο για το ποιος το δημιούργησε πρώτος. Η ετυμολογία του προέρχεται από την αλβανική λέξη kurabie ή gurabie. Στα αρχαία ελληνικά ονομαζόταν «δί-πυρον» και αυτό γιατί ψηνόταν δύο φορές για να μην χαλάσει ο άρτος. Η σημασία του, εξαρχής, προμήνυε την χαρά και την γιορτή. Ένα γλυκό που δημιουργεί ευεξία μόλις από την παρασκευή του αφού η ζάχαρη άχνη στο τέλος δημιουργεί ένα παιχνιδιάρικο ύφος και επιτρέπει όλη την οικογένεια να συμμετάσχει στην παραγωγή του. Παρ’όλα αυτά ο κουραμπιές είναι χαφιές και αν το φας πάντα αφήνει την άχνη του!
Αλεύρι, λάδι, σιμιγδάλι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, μέλι, καρύδια και κανέλα χρειάζεται για το κλασσικό μελομακάρονο. Ένα από τα γλυκά που κυριαρχούν τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες και αντιπαλεύεται άθελά του με τον κουραμπιέ. Η ιστορία του ξεκινάει από τον Μεσαίωνα όταν ετοιμαζόταν για να πάρει μέρος σε νεκρώσιμο δείπνο (μακαρωνία).
Το απαραίτητο αυτό γλυκό των Χριστουγέννων προέρχεται από την λέξη «μακαρία» (ψυχόπιτα) δηλαδή ένα κομμάτι άρτου που όταν του πρόσθεσαν το μέλι πήρε το τελικό του όνομα. Η σημασία του όμως δεν είναι τόσο δυσοίωνη όσο και οι ρίζες του. Το μελομακάρονο γλυκαίνει τον πόνο και δίνει χαρά τόσο στον ουρανίσκο όσο και στην ψυχή μας. Ένα γλυκό που δικαίως έχει θέση στις Χριστουγεννιάτικες ημέρες όπου νιώθουμε οικογενειακή θαλπωρή. Ωστόσο μελομακάρονο από μελομακάρονο διαφέρει είτε στο ψήσιμο είτε στο μέλωμα κι αυτό έχει να κάνει με το πόσο γλυκιά ή τραγανή είναι κάθε νοικοκυρά!
Το κάθε γλυκό έχει την ιστορία του και τους συμβολισμούς του. Η επιλογή μεταξύ κουραμπιέ και μελομακάρονου είναι προσωπική υπόθεση. Και τα δύο όμως έχουν τη μοναδικότητά τους και συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός ζεστού γιορτινού περιβάλλοντος.
Το σημαντικότερο λοιπόν ασχέτως ποια πιατέλα θα προτιμήσετε είναι η χαρά που μοιράζεστε με τους δικούς σας ανθρώπους φτιάχνοντάς τα ή γεύοντάς τα! Το μεγάλο στοίχημα όμως δεν είναι τι θα φας αλλά πόσα θα φας!