Στη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τα οικογενειακά τραπέζια μπορεί να φάμε αρκετά γλυκά και μεγάλες ποσότητες φαγητού. Τα καλά νέα είναι ότι στα εορταστικά τραπέζια υπάρχει και πλήθος λαχανικών, από μπρόκολο και καρότο μέχρι λάχανο.
Γι’ αυτό θα ήταν καλό να καταναλώνουμε όσο περισσότερα λαχανικά μπορούμε. Ένα από τα λαχανικά, που τείνουμε να ξεχνάμε και ανήκει στην κατηγορία των superfoods, είναι το παντζάρι.
«Τα παντζάρια περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Μερικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα παντζάρια είναι η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και οι φυτικές ίνες. Τα λαχανικά όπως τα παντζάρια είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν στόχο την διαχείριση του βάρους τους», είπε στο περιοδικό Newsweek η διαιτολόγος, Lena Bakovic.
Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα παντζάρια βοηθούν τον οργανισμό να αισθάνεται χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται τα τσιμπολογήματα.
Τα 10 οφέλη του παντζαριού στην υγεία
-
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
-
Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
-
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
-
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
-
Μπορεί να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας
-
Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία
-
Μπορεί να προστατεύσει το έντερο
-
Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου
-
Μπορεί να βοηθήσει γυναίκες στην εμμηνόπαυση
-
Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του φαινομένου Raynaud