Παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της μετακίνησης με μετρό. Κατεβαίνοντας τις σκάλες προς τις αποβάθρες, κατεβαίνουν σταδιακά και οι μπάρες του σήματος στο κινητό. Στις περισσότερες υπόγειες διαδρομές και αναμονές, δεν είναι δυνατόν να έχουμε πρόσβαση ούτε στο τηλέφωνο ούτε στο διαδίκτυο.
Αρκετές χώρες έχουν λύσει το ζήτημα, διευκολύνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το επιβατικό κοινό προσφέροντας ελεύθερο wifi. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα εμμένει: για την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο έχουν γίνει βήματα για την πρόσβαση σε διαδίκτυο και τηλεφωνία μέσω παρόχων τηλεπικοινωνίας.
Μνημόνιο συνεργασίας
Πέρσι, τον Φεβρουάριο του 2023, η ΣΤΑ.ΣΥ. είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρώτο σημείο ήταν η εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμου ασύρματου Ιντερνετ σε όλους τους χώρους σταθμών του μετρό, με την ένταξη της ΣΤΑ.ΣΥ. στο έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο». «Με τον τρόπο αυτό, οι επιβάτες του μετρό θα μπορούν κατά την παραμονή τους στους σταθμούς να έχουν δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η έναρξη της υλοποίησής του έργου αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε και θα ανακοινωθούν οι σταθμοί εγκατάστασης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα», έγραφε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΣΤΑ.ΣΥ., έχουν γίνει ήδη κάποιες ενέργειες προς προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει πως έχουν γίνει αυτοψίες στους σταθμούς του μετρό ως προς το τεχνικό κομμάτι και έχουν υποδειχθεί τα σημεία για την εγκατάσταση των οπτικών ινών. Αυτό που εκκρεμεί ακόμα είναι το νομικό πλαίσιο της παροχής υπηρεσίας παροχής δωρεάν διαδικτύου, κάτι που όπως αναφέρουν πηγές της ΣΤΑ.ΣΥ. θα το αναλάβουν μαζί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΠΕ) και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Χρονοδιάγραμμα επίλυσης του ζητήματος δεν δόθηκε ούτε από τη ΣΤΑ.ΣΥ. ούτε από το υπουργείο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα γίνει συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, για να οριστεί ένα χρονικό πλαίσιο. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφεραν ότι μόλις λυθεί το νομικό ζήτημα, θα ξεκινήσει να γίνεται η μελέτη για την υλοποίηση του έργου. Την παρούσα στιγμή, κατά τις ίδιες πηγές, δεν έχει βρεθεί ακόμα ποια θα είναι η πηγή χρηματοδότησης.
Παράλληλα, φάκελο για την ένταξή του στο πρόγραμμα «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» έχει καταθέσει, σύμφωνα με το υπουργείο, ο ΟΣΥ για δωρεάν wifi στα λεωφορεία.
Πιλοτικό πρόγραμμα σύνδεσης στο 5G
Το ζήτημα της πρόσβασης σε τηλεφωνία και Ιντερνετ στους χώρους του μετρό έφτασε στη Βουλή στο τέλος του 2023, έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην απάντηση του διευθύνοντα συμβούλου της ΣΤΑ.ΣΥ., Αθανασίου Κοτταρά, αναφέρεται πως έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης δικτύου κινητής τηλεφωνίας και 5G σε πέντε διαδοχικούς σταθμούς της Γραμμής 2, από τον Αγ. Δημήτριο έως το Ελληνικό. Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να βρεθεί η βέλτιστη τεχνική λύση και έπειτα να εφαρμοστεί σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο. Ο κ. Κοτταράς ανέφερε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Σημειώνεται πως η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει υπογράψει συμφωνία με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση της κατάλληλης τηλεπικοινωνιακής υποδομής στο σύνολο των σηράγγων και των υπόγειων σταθμών ήδη από το 2022.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ