Οκτώ νέους πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian στις ΗΠΑ, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας μοιάζει περισσότερο με τη Γη, σε σχέση με τους υπόλοιπους εξωπλανήτες που έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα.
Το όνομα του είναι Kepler 438b και είναι λίγο μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας, ενώ δέχεται μόλις 40% περισσότερη θερμότητα από τον μητρικό του αστέρα, έναν καφέ νάνο.
Χάρις στο μικρό του μέγεθος, ο Kepler 438b συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να είναι βραχώδης, ενώ η τροχιά του γύρω από τον καφέ νάνο ανήκει στη λεγόμενη «κατοικήσιμη» ζώνη. Κάτι που σημαίνει πως η ακτίνα περιφοράς του είναι τέτοια ώστε η θερμοκρασία του να επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Εκτός των άλλων, απέχει από τη γη 470 έτη φωτός μακριά.
Οι βραχώδεις εξωπλανήτες, στους οποίους τα όποια κοιτάσματα νερού θα μπορούσαν να παραμένουν σε υγρή μορφή, θεωρείται πως πληρούν τα δύο σημαντικότερα κριτήρια που καθορίζουν αν οι συνθήκες σε έναν εξωπλανήτη είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.
Έτσι, σύμφωνα με την ομάδα από το Harvard-Smithsonian, οι πιθανότητες ο Kepler 438b να είναι βραχώδης αγγίζουν το 70%. Ένα νούμερο το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μόνο 12% μεγαλύτερος σε μέγεθος από τη Γη.