Θλίψη στους κόλπους της Εκκλησίας προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Πατρίκιου Καλεώδη, τελευταίου πρωθιερέα των ανακτόρων. Ο αρχιµανδρίτης, βαθύτερος γνώστης του εκκλησιαστικού πρωτοκόλλου, το οποίο µελέτησε από τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εκοιµήθη σε ηλικία 83 ετών.
Ο Πατρίκιος Καλεώδης υπήρξε στενός συνεργάτης Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων αλλά και ο κληρικός βασιλέων, βασιλισσών, πριγκίπων και πριγκιπισσών. Η οικογενειακή ζωή του στο Χαλάνδρι τον έφερε κοντά στην Τζίνα Μπαχάουερ και µέσω της µεγάλης πιανίστριας έµαθε από µικρή ηλικία το Τατόι και τους θρύλους που το περιέβαλλαν. Όταν τον Ιανουάριο του 2023 έγινε η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών, ο ιερέας βρισκόταν συνεχώς δίπλα στην Άννα-Μαρία και τα παιδιά της. «Ήταν ένα στήριγµα για εµάς. Αλλά και ένας πνευµατικός άνθρωπος µε ιδιαίτερη ευγένεια και ταπεινότητα», δήλωσε η ίδια στο «Βήµα».
«Μια αστείρευτη πηγή ενέργειας, η οποία απέδωσε ένα σηµαντικό έργο, µέρος του οποίου είναι η αναγέννηση της Εκκλησίας της Αλβανίας. Ήταν πάντα µέρος της ζωής της οικογένειάς µας και ο σύζυγός µου έτρεφε ειλικρινή σεβασµό στο πρόσωπό του. Για εµάς υπήρξε πρότυπο και Άγια ∆ύναµη και πάντα θα αισθανόµαστε την παρουσία του στις ζωές µας», κατέληξε.
Εξόδιος ακολουθία
Από την Παρασκευή, οπότε έγινε γνωστή µέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών η εκδηµία του, µεσίστιες κυµάτιζαν οι σηµαίες στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι, όπου διακόνησε επί 60 χρόνια. Εκεί χθες το µεσηµέρι εψάλη και η εξόδιος ακολουθία για τον ακούραστο κληρικό που αποτέλεσε κοµµάτι της ιστορίας του τόπου. Από το τελευταίο αντίο στον µακαριστό αρχιµανδρίτη δεν έλειψε η Άννα-Μαρία µε τον γιο της Νικόλαο, ο οποίος γονάτισε µπροστά στο φέρετρο του ιερέα, ενώ παρευρέθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος, δεκάδες Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, εκπρόσωποι του Οικουµενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού – Αθλητισµού, Γιάννης Βρούτσης.
«Όλες αυτές τις έξι δεκαετίες, από την πρώτη του τοποθέτηση, το 1963, στον ναό του Αγίου Νικολάου, πορεύτηκε απλά, σχεδόν ασκητικά στο πλάι των συµπολιτών του, δίνοντας µε τη στάση ζωής του το παράδειγµα», δήλωσε µετά την εξόδιο ακολουθία ο δήµαρχος Χαλανδρίου, Σίµος Ρούσσος, ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο. «Στις σηµαντικότερες παρακαταθήκες της ζωής του είναι το µοναδικό δοκίµιο µε τίτλο “Κώδιξ θεµάτων εκκλησιαστικής τάξεως και εκκλησιαστικής εθιµοτυπίας κατά τα εν τη Εκκλησία της Ελλάδος ή περί ιεράς αισθητικής δοκίµιον”, στις 1.300 σελίδες του οποίου περιέχεται αναλυτικά όλο το ορθόδοξο εθιµοτυπικό λειτουργικό. Έτσι εξηγείται και η παρουσία του σε κάθε ορκωµοσία ελληνικής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης, σε κάθε επίσκεψη ξένου πολιτικού ή θρησκευτικού ηγέτη που συναντούσε τον Αρχιεπίσκοπο», είπε ο αντιπρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου Χαλανδρίου, Κώστας Αγγελής.
Ο γεννηµένος το 1941 στην Τήνο κληρικός, που σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είχε αρνηθεί τρεις φορές να εκλεγεί Μητροπολίτης, τόσο στο Οικουµενικό Πατριαρχείο όσο και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 βοήθησε σηµαντικά στην ανασύσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας, ενώ είχε λάβει τιµητικές διακρίσεις από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πανελλήνιο Ίδρυµα Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Πηγή: Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή