Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για προσπάθεια που γίνεται για εντυπωσιασμό και συγκεκριμένα «κάρφωσε» το meteo.gr, το οποίο νωρίτερα αναφέροντας τη λίστα με τις υψηλότερες σημερινές θερμοκρασίες κατέγραψε στη Νεάπολη Λασιθίου.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Αρκετά πράσινο ήταν θερμοκρασιακά σήμερα το “δάσος της Ελλάδος” με τον υδράργυρο στα βόρεια να βρίσκεται ακόμη και 4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είχαν σχεδόν τις ίδιες θερμοκρασίες, γύρω στους 20 με 22 βαθμούς, ενώ το ψιλόβροχο με την μορφή της λασποβροχής ¨κόσμησε” τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων μας, παρασύροντας με αυτό τον τρόπο και μεγάλες ποσότητες αιωρούμενης σκόνης. Έτσι δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να “απολαύσουμε” για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρόνο εξωκοσμικά ηλιοβασιλέματα .
Στα δυτικά και τα νότια χωράφια η “καυτή ανάσα του δράκου” κιτρίνισε λίγο τα χορτάρια, ενώ στο νότο μάλιστα ένα “δέντρο ανεφλέγη” στους 37.6 °C !
Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας η οπτική των πραγμάτων για τον καιρό είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Κατά κανόνα προβάλλεται το ακραίο για εντυπωσιασμό και κλικ στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, για τις ακροαματικότητες στα ραδιόφωνα και και τις τηλεθεάσεις στα τηλεοπτικά κανάλια.
Η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς καλά κάνουν και εγκαθιστούν πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς για να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της Ελληνικής φύσης ώστε να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα το πολύπλοκο, αλλά “παραδεισένιο” κλίμα αυτού του τόπου, με τις μεγάλες ομορφιές αλλά και τις μεγάλες αντιθέσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 37.6°C στη Νεάπολη Λασιθίου, την ώρα που λίγα χιλιόμετρα στα ΒΔ της, η μέγιστη θερμοκρασία στα Μάλια Ηρακλείου ήταν 26.6°C και στο Σίσι Λασιθίου μόλις 25.2°C, όπου υπήρχε η ευεργετική πνοή της θαλάσσιας αύρας. Αντίθετα στη Νεάπολη λειτούργησε ο ζεστός καταβατικός Δ-ΒΔ άνεμος που πολλοί γνωρίζουμε τα αποτελέσματά του.
Προσωπικά βρίσκω εξαιρετικά αντιδεοντολογικό αλλά και παραπλανητικό να προβάλλεται – ειδικά από τους επιστήμονες- αυτή η ακραία τιμή των 37.6°C, η οποία απέχει πολύ από την πραγματική θερμοκρασιακή εικόνα που επικράτησε στο νησί. Χάρη στη τεχνολογία όλοι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε για τις πραγματικές θερμοκρασίες που επικράτησαν αλλά και για αυτές που θα επικρατήσουν.
Δεν ισχυρίζομαι ότι θα πρέπει να κρύβουμε κάτι , αλλά ως επιστήμονες πιστεύω ότι οφείλουμε να κρατούμε ένα μέτρο στις δηλώσεις μας και να πληροφορούμε με σαφήνεια τους πολίτες και με κατανοητό τρόπο, για τις ιδιαιτερότητες του καιρού.
Για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η καλλιέργεια αυτών των υπερβολών στον τουρισμό δεν χρειάζεται να το αναλύσω , καθώς μπορείτε να το καταλάβετε από το άρθρο που ακολουθεί. Προσωπικά πάντως, αν σχεδίαζα να πάω στο “Τιμπουκτού” για διακοπές το καλοκαίρι και έβλεπα οτι από το Μάη έχει 38 ή 41 βαθμούς , θα το σκεφτόμουν πολύ».