Οι γαλλικές εκλογές εγκυμονούν κινδύνους

του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Συνέντευξη με την υποψήφια βουλευτή Καρολίν Γιαντάν

Λίγες ημέρες πριν τις ιστορικές και κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, όλη η Ευρώπη τρέμει στην ιδέα πως η ακροδεξιά ή η ακροαριστερά ενδέχεται να κυβερνήσουν.

Συζήτησα με τη Γαλλίδα δικηγόρο και υποψήφια βουλευτή των Γάλλων της Ανατολικής Μεσογείου με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, Καρολίν Γαντάν, για το διακύβευμα της επικείμενης πολιτικής αναμέτρησης.

Ας δούμε τι μας λέει…

Λίγα λόγια για εσάς κυρία Γιαντάν. Ποια είστε;

Με λένε Καρολίν Γιαντάν, είμαι δικηγόρος και εδώ και 40 χρόνια μάχομαι ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και στη βία κατά των γυναικών. Εξάλλου, η ειδικότητα μου είναι το οικογενειακό δίκαιο.

Είμαι επίσης βουλευτής με το κόμμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από  το 2022.

Στο παρελθόν δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα η πολιτική αλλά όταν ο Πρόεδρος ίδρυσε το κόμμα του ήμουν αρκετά θετική. Είχαμε όλοι κουραστεί από τα παραδοσιακά κόμματα.  Δεν πρόσφεραν πια πολλά. Μου άρεσε η πρωτοποριακή ιδέα που πρέσβευε, πως υπάρχουν δηλαδή καλές ιδέες είτε στην αριστερή ιδεολογία είτε στη δεξιά. Έτσι λοιπόν έκανα την εγγραφή μου στο κόμμα «En Marche» (Εν κινήσει) το 2017. Δεν ήθελα απαραίτητα να γίνω βουλευτής αλλά το ίδιο το κόμμα με πλησίασε γιατί έψαχνε ταλέντα με πείρα, σοβαρότητα και με όρεξη για δουλειά.

Ήμουν γνωστή στο χώρο μου γιατί είχα αναλάβει δύσκολες υποθέσεις. Κι ήμουν επίσης ακτιβίστρια στην καταπολέμηση της βίας και του ρατσισμού. Έτσι εκλέχτηκα βουλευτής το 2022. Σήμερα, στους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας έχω καταταχθεί στους 150 πιο ενεργούς.

Είστε υποψήφια βουλευτής στον 8ο τομέα των Γάλλων του εξωτερικού, δηλαδή των Γάλλων υπηκόων που κατοικούν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Μάλτα και την Κύπρο. Μιλάμε περίπου για 145.000 άτομα.  Τι μπορείτε να προσφέρετε;

Μου αρέσει η εγγύτητα. Δεν ήμουν ποτέ μια γυναίκα του γραφείου. Φυσικά και έπρεπε να ετοιμάσω δικογραφίες και νομοσχέδια στο γραφείο μου αλλά πάντα μου άρεσε να επικοινωνώ με τον κόσμο, να τον ακούω, να προσπαθώ να καταλάβω τους συμπολίτες μου.

Αυτήν την εβδομάδα πήγα λόχου χάρη στην Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Δεν ήθελα μόνο να συζητήσω με τους Πρέσβεις. Οργάνωσα φερ’ ειπείν και πολλές συναντήσεις σε καφετέριες, όπου ο κόσμος ήρθε για να μου πει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς και τις λύσεις που προτείνει. Δεν πιστεύω πως ο πολιτικός μπορεί μόνος του να βρει λύση στις δυσκολίες των πολιτών χωρίς να ακούσει και χωρίς να συμβουλευτεί. Η λύση είναι έξω και όχι μέσα! Θέλω να προσφέρω την εμπειρία μου, τον δυναμισμό μου.

Προέρχομαι κι εγώ από πολυπολιτισμική οικογένεια: Γαλλία, Πολωνία, Τυνησία, Ισραήλ. Οπότε μεγάλωσα με διαφορετικές  κουλτούρες και έθιμα. Γνωρίζω καλά την Ανατολική Μεσόγειο γι’αυτό και κατεβαίνω σε αυτόν τον τομέα. Μπορώ να προσφέρω εδώ! Δεν μου αρέσουν τα ψέματα, δεν μου αρέσουν οι αερολογίες.

Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα ένας σύμμαχος. Στην Ανατολική Μεσόγειο που κατεβαίνω είναι ο καλύτερος φίλος!

 Τι είναι η Ελλάδα για εσάς;

Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα ένας σύμμαχος. Στην Ανατολική Μεσόγειο που κατεβαίνω είναι ο καλύτερος φίλος! Είναι ιστορικός ο δεσμός. Μην ξεχνάμε λόγου χάρη πως η Γαλλία βοήθησε πολύ την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Έχουμε μια στενή συνεργασία σε πολλούς τόμους: πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, ερευνητικό…Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπάμε. Νοιαζόμαστε για την Ελλάδα. Ανυπομονώ να τη γνωρίσω και εκ του σύνεγγυς πλέον!

Γιατί αυτές οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι  ιστορικές ;

Είναι ιστορικές γιατί για πρώτη φορά από το 1945 η Γαλλία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι να την κυβερνήσουν οι ακραίοι, είτε είναι ακροδεξιοί είτε είναι ακροαριστεροί. Η ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν είναι επικίνδυνη κι ας λέει πως έχει αλλάξει. Μην ξεχνάμε το παρελθόν του κόμματός της καθώς και τα σημαντικά στελέχη της. Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω την πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία. Η ακροαριστερά από την άλλη του Μελανσόν. Το πιο αντισημιτικό κόμμα της Γαλλίας, το κόμμα της βίας, το κόμμα του μίσους, το κόμμα που δεν καταδικάζει τον ισλαμισμό και την τρομοκρατία. Έχει μονάχα ένα σκοπό, να κυβερνήσει η Λε Πεν! Αν γίνει αυτό θα βρει αφορμή ο Μελανσόν για να αμολύσει τους ακροαριστερούς για να μπαχαλοποιήσουν, να ακινητοποιήσουν και να διαλύσουν τη Γαλλία. Είναι ικανοί να μπουν και να κάνουν κατάληψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν θα συγχωρήσω ποτέ στους σοσιαλιστές το ότι δέχτηκαν να συμμαχήσουν και να δημιουργήσουν με αυτούς το «Λαϊκό Μέτωπο».

Οι σοσιαλιστές ήταν σοβαροί, δημοκράτες. Δέχτηκαν να συνεργαστούν με την ακροαριστερά για να πάρουν κάποιες θεσούλες, αν καταφέρουν να κυβερνήσουν.

Πρέπει λοιπόν να ξυπνήσουμε και να στηρίξουμε τους αληθινούς δημοκράτες. Αυτό είναι δημοκρατία! Να μάχεσαι κατά των άκρων!

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε γιατί θα το μετανιώσουμε πικρά. Οικονομικά λόγου χάρη θα μας οδηγήσουν στην καταστροφή! Ένα οικονομικό χάος μας περιμένει.

Το χρέος θα εκτοξευτεί καθώς και η ανεργία και οι φόροι.

Όχι! Δεν το θέλω! Γι’αυτό παλεύουμε! Γι’αυτό παλεύω !


*Αναστάσιος ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑΣ
Καθηγητής, Ιστορικός, Συγγραφέας  
Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας (Ψυχογιός, 2022)
Enseignant, Historien, Conférencier
Sur les traces des Juifs de Grèce (VA Editions, 2023)
La Shoah. L’obsession de l’antisémitisme depuis le XIXe siècle (Bréal, 2020)
Teacher, Historian, Lecturer
In the Footsteps of the Jews of Greece (Vallentine Mitchell, 2024)
Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος: Πρεμιέρα στις 9 Σεπτεμβρίου για τις Ακαδημίες των Ολυμπιονικών

Σκοπός των Ακαδημιών του Πανελληνίου είναι να συμβάλουν στην κινητική εκπαίδευση, βοηθώντας τα παιδιά να γνωρίσουν το σώμα τους.

Έναρξη για το Φεστιβάλ «Ταύρεια-Πολιτιστικός Σεπτέμβρης» με παραστάσεις θεάτρου σκιών

Συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, αφιέρωμα στην παράδοση και θεατρικές παραστάσεις.

«Αυτοψία» Νίκου Χαρδαλιά στον καθαρισμό του Κηφισού

Στον Κηφισό ο Περιφερειάρχης Αττικής, όπου ενημερώθηκε εκτενώς για την επιχείρηση καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων του ποταμού και τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

«C’est la Magie»: Το πιο αναμενόμενο σόου έρχεται στην Ελλάδα

20-22 Σεπτεμβρίου 2024 στο Christmas Theater για 3 μοναδικές ημέρες παραστάσεων!

Ο Δημήτρης Φραγκάκης αναλαμβάνει την προεδρία της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.

«Στόχος μας είναι ο τουρισμός να αποτελέσει το καθοριστικό εργαλείο ανάπτυξης του λεκανοπεδίου τα επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αυτοψία» Νίκου Χαρδαλιά στον καθαρισμό του Κηφισού

Στον Κηφισό ο Περιφερειάρχης Αττικής, όπου ενημερώθηκε εκτενώς για την επιχείρηση καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων του ποταμού και τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ο Δημήτρης Φραγκάκης αναλαμβάνει την προεδρία της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.

«Στόχος μας είναι ο τουρισμός να αποτελέσει το καθοριστικό εργαλείο ανάπτυξης του λεκανοπεδίου τα επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.