Η Πιερία γεμάτη ζωή, γεύσεις και χρώματα!

Ξεκινώντας για να πάει κανείς στην Πιερία, δεν είναι προετοιμασμένος  γι’ αυτό που πρόκειται να ζήσει. Είναι απρόσμενα όμορφη. Ένας ευλογημένος τόπος, γεμάτος κρυφές ομορφιές κι εκπλήξεις, που εξάπτουν στον επισκέπτη την περιέργεια να την εξερευνήσει. Η πατρίδα του Ορφέα, των Πιερίδων και των Μουσών. Η Πιερία συνδυάζει βουνό και θάλασσα, με τέτοιο τρόπο, που αποτελεί τον ιδανικό τουριστικό προορισμό για χειμώνα και καλοκαίρι.

Μία επίσκεψη αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς τους λόγους που η Πιερία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδανικό προορισμό για όλο τον χρόνο! Ιστορία, κουλτούρα, θρησκεία, πολιτισμός και παράδοση, συνυπάρχουν όλα σε απόλυτη αρμονία με την φύση και τα υπέροχα τοπία της που κόβουν την ανάσα. Δεν λείπει όμως και η διασκέδαση!

«Πιερία, όπως Μαϊάμι!»
Δεν γίνεται να φτάσεις στην Πιερία και να μην επισκεφθείς τον πανέμορφο χώρο του Beach Bar Mandala’’. Πλησιάζοντας την παραλία της Κατερίνης, αντικρύζοντας τους επιβλητικούς φοίνικες σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, σε συνδυασμό με την μοντέρνα διακόσμηση, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είσαι στην Πιερία και όχι στο Μαϊάμι. Το ξεχωριστό φαγητό υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με το υπέροχο μπαρ, αλλά και την άψογη εξυπηρέτηση αποδεικνύουν πώς αυτό το μαγαζί ήρθε το 2021 για να ανεβάσει ψηλά τον πήχη στην εστίαση στην Πιερία.

«Η γη των Θεών»
Στους πρόποδες του Ολύμπου, πριν πάρεις την απόφαση να ανέβεις στο βουνό των Θεών, κάνε οπωσδήποτε μια στάση στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, για να μάθεις ό, τι χρειάζεσαι για τη μορφολογία του βουνού, τα καταφύγια, τον βιότοπο του Ολύμπου αλλά και μία αφήγηση γύρω από την ιστορία του. Ο Νεκτάριος Παρμάκης, οδηγός του βουνού, είναι ο κατάλληλος συνοδοιπόρος για αυτό το ταξίδι.

Ανεβαίνοντας στις πλαγιές του δεν γίνεται να μην εξερευνήσεις τους καταρράκτες του Ενιπέα. Εδώ, στον ρόλο του καλλιτέχνη, η φύση οργιάζει, δημιουργώντας έναν μαγικό καμβά από φως και χρώματα. Πλησιάζοντας στον καταρράκτη της Λητούς, σε υποδέχεται λίγα μέτρα νωρίτερα ο ήχος από τα γάργαρα νερά που πέφτουν με ορμή στις βάθρες του Ενιπέα. Ένας δίδυμος καταρράκτης που τον ακολουθεί ο μύθος της Λητούς μέσα σε ένα μαγικό τοπίο σε υποδέχεται και εκεί γίνεσαι ένα με τη φύση.

Τα πράσινα ψηλά έλατα, μοιάζουν να χαϊδεύουν τον ουρανό, τα σύννεφα χορεύουν με τον ήλιο που αντανακλά κάθε αχτίδα του στη θάλασσα. Τα Πιέρια όρη αγκαλιάζονται από τα σύννεφα  και ο αριστοκρατικός Όλυμπος , που φημίζεται για τους βιότοπους που περιλαμβάνει,  στέκεται περήφανος ψηλά με το βλέμμα του στο θαύμα της φύσης. Κι ο άνθρωπος μένει απλά ένας άφωνος θεατής γεμάτος δέος για όλα όσα τον περιτριγυρίζουν!

«Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου»
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, η παλαιά Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, που κάηκε δύο φορές και ξαναχτίστηκε βασιζόμενη στις φωτογραφίες ενός Γερμανού  που λίγο πριν τον θάνατό του, παρέδωσε τα σχέδια στη Μονή κι έτσι κατάφεραν να την αναστηλώσουν.  Η Παλαιά Μονή, λειτούργησε ως καταφύγιο των Μακεδονομάχων κατά την Τουρκοκρατία, ως στρατόπεδο των αγωνιστών και ως σχολείο επί της Γερμανικής κατοχής.

Σήμερα, η Νέα Ιερά Μονή λειτουργεί ως ανδρώα κοινοβιακή Μονή και τηρεί το αγιορείτικο τυπικό. Αξίζει οπωσδήποτε να περιηγηθείς στο Σκευοφυλάκιο, όπου φυλάσσονται κειμήλια ιστορικής αξίας, λείψανα αγίων, εικόνες για προσκύνημα καθώς και μία αξιοθαύμαστη βιβλιοθήκη πατερικών κειμένων. Στο αριστερό παρεκκλήσι του Καθολικού της Μονής, σώζεται μέχρι και σήμερα ο τάφος του Αγ. Διονυσίου, που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς προσκυνητές.



«Δίον»
Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίον, όπου μπορείς να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο μελετώντας ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και άλλα ευρήματα, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του Δίου. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι η ύδραυλις, ένα από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα που χρονολογείται το 1ο αι. π. Χ.

«Όταν κοιτάς από ψηλά, ο κόσμος μοιάζει ζωγραφιά!»
Στο Λιτόχωρο της Πιερίας, ανάμεσα στα ηλιοτρόπια και τις καταπράσινες πεδιάδες, μπορείς ακόμη και να πετάξεις απολαμβάνοντας την ανατολή του Ηλίου! Και ξαφνικά βρίσκεσαι στην Καππαδοκία, χωρίς να είσαι εκεί! Ο κ. Μίλτος Κοτζαγερίδης, φροντίζει να προσφέρει μία μαγική εμπειρία αδρεναλίνης που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις!



«Οίνος & Μέλι»

Κάτω από μία πανέμορφη βελανιδιά, στο Κτήμα Γέα Ολύμπου, η οικογένεια του κ. Δημήτρη, θα σε υποδεχτεί ζεστά, προσφέροντας σου διαφορετικά είδη μελιού και γύρης να δοκιμάσεις! Θα ενημερωθείς για την ζωή των μελισσών καθώς και για τα προϊόντα που παράγονται από αυτές. Συναρπαστικό είναι επίσης, ότι μπορείς να δεις μέσα από την κυψέλη παρατήρησης, το «σπίτι» της μέλισσας.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην περιοχή Ράχη, βρίσκεται το Κτήμα Κούρτη. Εκεί, σε περιμένει το φιλόξενο οικογενειακό οινοποιείο του κτήματος, με τον υπέροχο χώρο γευσιγνωσίας που διαθέτει για τους επισκέπτες, που θυμίζει Τοσκάνη! Ένα μαγικό περιβάλλον, περιτριγυρισμένο από αμπελώνες, όπου σου προσφέρονται να δοκιμάσεις όλα τα κρασιά του κτήματος, συνοδευμένα από παραδοσιακούς μεζέδες, που ετοιμάζονται με τη φροντίδα όλης της οικογένειας!

«Εμπειρία»
Η Πιερία δεν είναι απλά ένας προορισμός, αλλά μία εμπειρία που μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όποιου έχει την ευκαιρία να τη ζήσει.

Μια επίσκεψη στην Πιερία, θα σε κάνει να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου και την φύση γύρω σου. Ψυχή και πνεύμα θα αναζωογονηθούν τόσο, που θα ανυπομονείς να επιστρέψεις κάποια στιγμή για να ξανά νιώσεις αυτό το μοναδικό συναίσθημα.

 

Κείμενο: Πετροπούλου Ιωάννα – Νικολέτα Μπάκα

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πρεμιέρα θερινών εκπτώσεων από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου

Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 14 Ιουλίου.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Κυριακή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Πέρασαν χειροπέδες σε δημοτικούς υπαλλήλους της Αθήνας για εκβίαση καταστηματαρχών

Συνολικά συνελήφθησαν 14 δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι που εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων για να τους σβήνουν τις παραβάσεις.

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού

Η 6η Ιουλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού (World Kissing Day ή...

Συνέντευξη με την Caroline Yadan, δικηγόρο και υποψήφια βουλευτή για την Ανατολική Μεσόγειο με την παράταξη του Ε. Μακρόν

Η μανία με τα ανέκδοτα, το πάθος για το διάβασμα, αλλά και η φυλάκιση για συνθήματα στους τοίχους! Τι λέει για τον συντοπίτη του YouTuber Φειδία…

Σταύρος Ξαρχάκος “Μια βραδιά στο Άλσος” Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Μπάσης και Ηρώ Σαΐα

Σταύρος Ξαρχάκος “Μια βραδιά στο Άλσος” Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Μπάσης και Ηρώ Σαΐα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρασαν χειροπέδες σε δημοτικούς υπαλλήλους της Αθήνας για εκβίαση καταστηματαρχών

Συνολικά συνελήφθησαν 14 δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι που εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων για να τους σβήνουν τις παραβάσεις.