Η νέα τάση της εποχής μας είναι να ανεβάζουν selfies οι χρήστες του διαδικτύου σχεδόν από όλες τις στιγμές της καθημερινότητάς τους.
Από μια εκδρομή ή ένα ταξίδι διακοπών, μέχρι τις πιο προσωπικές τους ώρες, όταν βρίσκονται με τον σύντροφό τους ή απλά όταν τρώνε έξω με φίλους. Πόσο υγιές είναι όμως αυτό το φαινόμενο, ειδικότερα όταν το ανέβασμα των selfies γίνεται εμμονή; Μια νέα online έρευνα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά τις selfies και τους άντρες. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ ζήτησαν από 800 άντρες ηλικίας από 18 μέχρι 40 ετών να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που τους καλούσε να αποκαλύψουν πόσες ώρες την εβδομάδα αφιέρωναν για να ανεβάσουν selfies τις οποίες περνούσαν πρώτα από photoshop, σε πέντε δημοφιλή σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest και Tumblr.
Με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα της «Σκοτεινής Τριάδας», που περιλαμβάνει τον ναρκισσισμό, την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελλισμό. Ο ναρκισσισμός πηγάζει από την ανασφάλεια των ανθρώπων αυτών, η οποία τους κάνει εγωκεντρικούς, η ψυχοπάθεια εκδηλώνεται με αντικοινωνική συμπεριφορά και παρορμητικές τάσεις και τέλος ο όρος μακιαβελλισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ανθρώπους που χειραγωγούν τους άλλους και είναι κυνικοί.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Jesse Fox, οι άντρες που αφιερώνουν πολύ χρόνο για την αυτοπροβολή τους στο διαδίκτυο έχουν υψηλά ποσοστά αντικοινωνικής συμπεριφοράς και εκδηλώνουν ναρκισσισμό και ψυχοπάθειες.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό «Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές» (Personality and Individual Differences) και είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της αυτοπροβολής μέσω των selfies στην προσωπικότητα των αντρών, ενώ αντίστοιχη έρευνα για τις γυναίκες δεν έχει προς το παρόν εκπονηθεί.