Η «ισχύς εν τη ενώσει» φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών, όπως αποδεικνύει μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία αν κανείς θέλει να κόψει το τσιγάρο, να αδυνατίσει ή να αρχίσει γυμναστική, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρει, εφόσον και ο ή η σύντροφός του κάνει το ίδιο.
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Τζάκσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine», μελέτησαν επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στοιχεία για πάνω από 3.722 ζευγάρια ηλικίας άνω των 50 ετών, που ήταν παντρεμένα ή συζούσαν.
Η μελέτη δείχνει ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους (διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους, σωματική άσκηση κ.α.), όταν το «έτερον ήμισυ» τους κάνει κάτι ανάλογο.
Η έρευνα δεν εξέτασε σε ποιο βαθμό ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή κατά πόσο ένας σύντροφος με ανθυγιεινές συνήθειες επηρεάζει αρνητικά τον άλλο, κάτι που πάντως θεωρείται πολύ πιθανό.
Πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η επιρροή ενός συντρόφου στη συμπεριφορά και στην υγεία του άλλου μπορεί να είναι μεγάλη, ενώ φαίνεται ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια ή καρκίνο.
Όταν κάποιος αρχίζει να ζει μαζί με κάποιον που ήδη έχει πιο υγιεινές συνήθειες (δεν καπνίζει, προσέχει τη διατροφή του, ασκείται κλπ.), τότε και ο ίδιος παρακινείται να κάνει το ίδιο.
Όπως όμως έδειξε η νέα μελέτη, ακόμη σημαντικότερη είναι η επιρροή, όταν ο ένας σύντροφος, που έως τότε ζούσε ανθυγιεινά, αποφασίζει να κάνει μια δραστική υγιεινή αλλαγή στον τρόπο ζωής του, γεγονός που συχνά επηρεάζει καθοριστικά και το ταίρι του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, για παράδειγμα, μία καπνίστρια έχει διπλάσια πιθανότητα να το κόψει, αν ο σύντροφός του δεν καπνίζει, ενώ αν ο σύντροφός της κάπνιζε, αλλά το κόψει, τότε είναι δεκαπλάσιες οι πιθανότητες να το κόψει και η ίδια.
Η έρευνα έδειξε ότι το 50% των γυναικών καπνιστριών κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο, όταν ο σύντροφός τους το έκοψε. Μόνο 17% το έκοψαν, όταν συζούσαν με άνδρες που ήδη ήταν μη καπνιστές και μόλις το 8% κατάφεραν να το κόψουν, όταν οι σύντροφοί τους ήταν καπνιστές.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση της σωματικής άσκησης. Αν αρχίσει να συζεί κανείς με κάποιον που ήδη ξημεροβραδιάζεται στα γυμναστήρια ή ασχολείται με τα σπορ, τότε και ο ίδιος παρακινείται να ασκείται περισσότερο. Όμως, η πιο ουσιαστική θετική επιρροή συμβαίνει, όταν κάποιος βλέπει τον επί χρόνια αδρανή σύντροφό του να παίρνει την «ηρωική» απόφαση να πάει στο γυμναστήριο για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των γυναικών και το 67% των ανδρών άρχισαν να γυμνάζονται, όταν ο σύντροφός τους πρώτος πήρε την απόφαση να το κάνει, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν πολύ μικρότερα (24% και 26%), όταν ο σύντροφός τους παρέμενε καθηλωμένος… στον καναπέ.
Όσον αφορά την απόφαση να αρχίσει κανείς δίαιτα, το 26% των ανδρών και το 36% των γυναικών την ξεκίνησαν, όταν το έτερον ήμισυ έκανε το ίδιο, ενώ τα ποσοστά ήταν πολύ μικρότερα (10% και 15%), όταν ο/η σύντροφός τους δεν το έπαιρνε απόφαση να αδυνατίσει.
Πηγή: ΑΜΠΕ