Το σύνολο των πιάτων μιας κουζίνας υποδηλώνει τρόπον τινά και τον πολιτισμό του λαού, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του.
Πέρα από τα κυρίως γεύματα, τις σαλάτες και τα ποτά, τα επιδόρπια κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε εθνική κουζίνα, έστω κι αν προσφέρονται στο τέλος. Άλλωστε η αναμονή ενός γλυκού πειρασμού που θα ολοκληρώσει το φαγοπότι είναι ό,τι καλύτερο.
Μια βόλτα στον κόσμο μέσα από 20 παραδοσιακά γλυκά και πού θα τα απολαύσετε ιδανικά…
1. Stroopwafel, Άμστερνταμ – Ζεστή καραμέλα ανάμεσα σε ψημένες πίτες
2. Pastel De Nata, Λισαβόνα – Πίτα γεμισμένη με κρέμα αυγού και πασπαλισμένη με κανέλα
3. Quindim, Βραζιλία – Ταρτάκια με καρύδα
4. Sachertorte, Βιέννη – Σοκολατένια πάστα σε στρώσεις με μαρμελάδα βερίκοκο
5. Churros, Μαδρίτη – Λεπτές λωρίδες ζύμης τηγανισμένες και βουτηγμένες σε ζεστή σοκολάτα
6. Rugelach, Ιερουσαλήμ – Γλυκιά ζύμη με στρώματα σοκολάτας και γέμιση από φρούτα ή ξηρούς καρπούς, πασπαλισμένη με κανέλα και ζάχαρη7. Μπακλαβάς, Τουρκία – λεπτά φύλλα ζύμης γεμισμένα με φιστίκι και σιροπιασμένα8. Galub Jamun, Ινδία – Μπάλες ζύμης που τηγανίζονται και καλύπτονται από σιρόπι αρωματισμένο με σαφράν9. Basbousa, Αίγυπτος – Πίτα σιμιγδαλιού με σιρόπι και κρέμα10. CaaKiri, Νιγηρία – Είδος ρυζόγαλου11. Sopaipillas, Χιλή – Τηγανίτες με μέλι και ζάχαρη άχνη12. Tangyuan, Κίνα – Μπάλες ρυζιού σε γλυκό σιρόπι τζίντζερ13. Bibingka, Φιλιππίνες – Κέικ ρυζιού με καρύδα14. Faloodeh, Περσία – Νούντλς με ανθόνερο και ζάχαρη15. Che Dau Xanh, Βιετνάμ – Γλυκιά σούπα φασολιών16. Ma’amoul, Συρία – Γεμιστά μπισκότα με ξηρούς καρπούς17. Kueh Bangkit, Μαλαισία – Mπισκότα καρύδας18. Γαλακτομπούρεκο, Ελλάδα – Φύλλο κρούστας γεμισμένο με κρέμα και σιροπιασμένο19. Syrniki, Ρωσία – Λουκουμάδες γεμιστοί με τυρί και ζάχαρη20. Toto, Τζαμάικα – Κέικ καρύδας