«Ας μην είναι η selfie η τελευταία φωτογραφία που θα βγάλετε στη ζωή σας». Με αυτό το μήνυμα συνοδεύει η Ford την έρευνα που χρηματοδότησε με θέμα τη χρήση smartphone από τους νέους κατά την οδήγηση. Το δείγμα ήταν μεγάλο: 7.000 νέοι – ηλικίας 18 έως 24 ετών – από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο.
Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά: ένας στους τέσσερις νέους έχει βγάλει φωτογραφία selfie πίσω από το τιμόνι, με τους μισούς εξ αυτών να παραδέχονται ότι το έχουν πράξει ενώ το όχημα είναι εν κινήσει. Σε παραπλήσιο ποσοστό, οι νέοι έχουν ανανεώσει ή ελέγξει τη σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook, twitter κ.α.).
Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν τους κινδύνους των πράξεών τους, όμως αναλαμβάνουν το ρίσκο χρήσης των κινητών τους τηλεφώνων. Οι πιο… επιρρεπείς στη λήψη selfie είναι οι νέοι Βρετανοίοδηγοί, σε ποσοστό 33%, ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι με 28%. Οι Γερμανοί είναι πρώτοι στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (35%), ενώ σχεδόν όλοι οι νέοι Ρουμάνοι οδηγοί (σε ποσοστό 97%) παραδέχτηκαν ότι έχουν τραβήξει κάποιοι φωτογραφία (όχι απαραίτητα selfie) με το κινητό τους.
Η έρευνα της Ford έδειξε ότι η λήψη φωτογραφίας selfie αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο για 14 δευτερόλεπτα, ενώ ο έλεγχος μίας σελίδας στο facebook για 20 δλ. (αρκετός χρόνος για να διανύσει μισό km ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει με ταχύτητα 100 km/h!).