Τοιχογραφίες ηλικίας 40.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Ινδονησία οι οποίες μπορεί να είναι οι αρχαιότερες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Στο παρακάτω βίντεο, θα εξερευνήσουμε μια σπηλιά στην Ινδονησία, στην οποία βρίσκονται τα παλαιότερα έργα ζωγραφικής στον κόσμo.
Οι ινδονησιακές τοιχογραφίες, απεικονίζουν ζώα και ανθρώπινες παλάμες, με την τεχνική του “στένσιλ” και έχουν ζωγραφιστεί στο εσωτερικό επτά ασβεστολιθικών σπηλαίων του νησιού Σουλαβέζι.
Η ανακάλυψη ωστόσο αναγκάζει τους επιστήμονες να επανεξετάσουν το αρχικό κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης, καθώς αποδεικνύεται ότι, πέρα από τα σπήλαια της Γαλλίας και της Ισπανίας με τις διάσημες βραχογραφίες, μια αντίστοιχη καλλιτεχνική δραστηριότητα αναπτυσσόταν παράλληλα και στην άλλη πλευρά του πλανήτη, κάτι άγνωστο έως τώρα.
Έως τώρα πιστευόταν ότι η Δυτική Ευρώπη αποτελεί το λίκνο της τέχνης, πριν περίπου 35.000 έως 40.000 χρόνια. Το γεγονός ότι την ίδια περίπου εποχή οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ινδονησίας έκαναν παραπλήσια πράγματα, αποδεικνύει σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η τέχνη των σπηλαίων πιθανώς αναπτύχθηκε ανεξάρτητα σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι τη νοτιοανατολική Ασία.
Μια άλλη εκδοχή τους είναι ότι η τέχνη μεταφέρθηκε στην Ασία από τους Homo sapiens, οι οποίοι έφθασαν από την Αφρική αρχικά στην Ευρώπη και μετά εξαπλώθηκαν προς τα ανατολικά.
Ο καθηγητής Κρις Σίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, δήλωσε: “η ανακάλυψη είναι πραγματικά σημαντική, επειδή μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την ευρωκεντρική άποψη ότι η έκρηξη της δημιουργικότητας ήταν κάτι που αφορούσε μόνο την Ευρώπη και ότι δεν εμφανίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου παρά πολύ αργότερα”.
Οι επιστήμονες θεωρούν πλέον πιθανό, ότι αρκετές τοποθεσίες στην Ασία περιέχουν εξίσου αρχαία έργα τέχνης, απλώς δεν έχουν ακόμη χρονολογηθεί με ακρίβεια.