Στην καρδιά του πυρήνα της Γης βρίσκεται ένας δεύτερος μικρότερος πυρήνας

Στο κέντρο της Γης, κάτω από τον φλοιό και τον μανδύα, βρίσκεται ο μεγάλος πυρήνας.

Η έκπληξη είναι ότι, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις αμερικανών και κινέζων επιστημόνων, στην καρδιά του πυρήνα βρίσκεται πιθανότατα ένας δεύτερος μικρότερος πυρήνας.

Από τότε που ο Ιούλιος Βερν, στον 19ο αιώνα, έγραψε το διάσημο βιβλίο «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» (που έγινε και ταινία), οι άνθρωποι γοητεύονται από το τι άραγε υπάρχει εκεί κάτω. Επειδή όμως βεβαίως κανείς δεν έχει ποτέ επισκεφθεί -ούτε πρόκειται μάλλον- τον μυστηριώδη πυρήνα του πλανήτη μας, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή γεωλογίας Σιαοντόγκ Σονγκ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», σύμφωνα με το BBC, βασίζουν τις εκτιμήσεις τους στην ανάλυση των σεισμικών κυμάτων που διαπερνούν το εσωτερικό της Γης (όπως οι υπέρηχοι) και του τρόπου που αυτά τα κύματα μεταβάλλονται, καθώς διασχίζουν τα διαδοχικά γεωλογικά στρώματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πυρήνας της Γης, ο οποίος έχει μέγεθος σχεδόν όσο η Σελήνη και ουσιαστικά αποτελεί μια συμπαγή σιδερένια σφαίρα, διαθέτει ένα διακριτό εσώτερο μέρος, οι κρύσταλλοι σιδήρου του οποίου διαθέτουν διαφορετική δομή από εκείνη στο εξωτερικό μέρος του πυρήνα. Οι κρύσταλλοι στον εσωτερικό πυρήνα, που έχει διάμετρο σχεδόν την μισή του όλου πυρήνα, είναι ευθυγραμμισμένοι σε κατεύθυνση Ανατολής – Δύσης, ενώ οι κρύσταλλοι στον εξωτερικό πυρήνα σε κατεύθυνση Βορρά – Νότου (αν κανείς κοιτάξει τον πυρήνα ψηλά από τον Βόρειο Πόλο). Επιπλέον, οι κρύσταλλοι στην εσώτερη σφαίρα φαίνεται να συμπεριφέρονται διαφορετικά από εκείνους του εξωτερικού πυρήνα, άρα μπορεί να αποτελούνται από διαφορετικό τύπο κρυστάλλων.

Ο πυρήνας, που βρίσκεται σε βάθος άνω των 5.000 χιλιομέτρων, άρχισε να στερεοποιείται πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια και συνεχίζει να μεγαλώνει με ρυθμό περίπου μισού χιλιοστού τον χρόνο. Το γεγονός ότι έχει κρυστάλλους που «κοιτάνε» σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δείχνει ότι το εξωτερικό και το εσωτερικό τμήμα του σχηματίστηκαν υπό διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στην μακρά γεωλογική ιστορία της Γης.

Παραμένει άγνωστο για ποια -ασφαλώς σημαντική- αιτία υπάρχει αυτός ο διαφορετικός προσανατολισμός στους κρυστάλλους, που διαχωρίζει τον πυρήνα σε δύο μέρη.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Inalan υπερήφανος χορηγός στον Πανιώνιο Volley: Στήριξη με ουσία !

Η Inalan υπερήφανος χορηγός στον Πανιώνιο Volley: Στήριξη με ουσία ! Η Inalan, ως επίσημος...

Unveiled: The Fine Art Lens of NikZik

Το 47 Circles Παρουσιάζει την Έκθεση 'Unveiled: The Fine Art Lens of NikZik' –...

Με ταχύτητες «Inalan» το Kallithea Speed 2025!

Η INALAN ως Μέγας Χορηγός του Kallithea Speed 2025: Υποστηρίζοντας την ταχύτητα, την καινοτομία...

Το 1555 εξελίσσεται: Νέες υπηρεσίες για πιο άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση

Η καθημερινή επικοινωνία των πολιτών με το κράτος γίνεται πιο άμεση, πιο αποτελεσματική και...

“Χρυσή” η INALAN για την πιο “πράσινη” οπτική ίνα !

Χρυσό Βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρία INALAN στην κατηγορία "Green Telecommunication Service" στη τελετή απονομής βραβείων...

ΑΣ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ – Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ INTERNET

Θέλεις πραγματικά το ταχύτερο και πιο οικονομικό Internet σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Αυτές τις Απόκριες,...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Χρυσή” η INALAN για την πιο “πράσινη” οπτική ίνα !

Χρυσό Βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρία INALAN στην κατηγορία "Green Telecommunication Service" στη τελετή απονομής βραβείων...