Η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου ηλιακού τηλεσκοπίου στον κόσμο, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2019, ήρθε ένα βήμα πιο κοντά χθες, με την ανακοίνωση της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει τις κάμερές του.
Το αστρονομικό όργανο, το οποίο θα ονομασθεί Ηλιακό Τηλεσκόπιο Daniel K Inouye (DKIST) προς τιμή του αμερικανού γερουσιαστή Daniel Inouye, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερευνήσουν με πρωτόγνωρη λεπτομέρεια την επιφάνεια του Ήλιου – αφού η «όρασή» του είναι τόσο καλή που θα μπορούσε να μελετήσει ένα κέρμα από απόσταση 100 χιλιομέτρων.
Όπως έγινε γνωστό, επικεφαλής της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει τις κάμερες θα είναι το πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ, ενώ σε αυτήν θα συμμετέχουν οκτώ ακόμη βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά και αγγλικές και βρετανικές επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος του τηλεσκόπιου θα αγγίξει τα 344 εκατ. δολάρια και θα εγκατασταθεί στη Χαβάη, στις εγκαταστάσεις που έχει το αμερικανικό Εθνικό Ηλιακό Αστεροσκοπείο στο νησιωτικό σύμπλεγμα.
Εκεί, από το 2019 θα ξεκινήσει να μελετά τον Ήλιο τόσο εξονυχιστικά όσο ποτέ άλλοτε, χάρις στο κύριο κάτοπτρο με διάμετρο 4 μέτρων που θα διαθέτει. Όπως ελπίζουν οι υπεύθυνοι του Αστεροσκοπείου, θα ανοίξει τον δρόμο για να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα της ηλιακής φυσικής, τα οποία παραμένουν άλυτα έως σήμερα. Γι’ αυτό τον σκοπό το DKIST θα επιστρατεύσει επίσης και μια μεγάλη ποικιλία αισθητήρων, ώστε να συλλέγει φασματοσκοπικά και μαγνητικά δεδομένα από την ηλιακή φωτόσφαιρα, τη χρωμόσφαιρα και το στέμμα.
Εξάλλου, ο Ήλιος είναι το πιο σημαντικό ουράνιο σώμα για την ανθρωπότητα, αφού η δραστηριότητά του ρυθμίζει τον διαστημικό καιρό, που με τη σειρά του επηρεάζει το κλίμα του πλανήτη αλλά και τις τηλεπικοινωνίες. «Για να καταλάβουμε αυτή τη δραστηριότητα, θα πρέπει να παρατηρήσουμε και να μοντελοποιήσουμε τις φυσικές διεργασίες στην ηλιακή ατμόσφαιρα. Τότε, ένα από τα οφέλη θα είναι πως θα μπορούμε να προβλέψουμε πολύ πιο αξιόπιστα τις μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας», αναφέρει στο σάιτ του πανεπιστημίου ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Αστροφυσικής του ιδρύματος και επιστημονικός επικεφαλής της κοινοπραξίας.