Κατά καιρούς μπορεί να έχετε διαβάσει για περίεργες νομοθεσίες που ισχύουν ανά τον κόσμο, αλλά αυτή η είδηση που μας έρχεται από τη Νότια Καρολία (ΗΠΑ) ξεπερνά κάθε όριο λογικής τόσο για τους εμπνευστές της νομοθεσίας, όσο και για αυτούς που λαμβάνουν τις δικαστικές αποφάσεις.
Καταρχήν, να αναφέρουμε ότι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, Tyheem Henry, εκτίει ποινή 15 ετών σε φυλακή της πολιτείας για ξυλοδαρμό που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή στο θύμα. Παρόλα αυτά, η δικαιοσύνη έκρινε ότι θα πρέπει να εκτίσει 37 χρόνια στην απομόνωση επειδή ανέβασε 38 status updates στο Facebook μέσα από τη φυλακή! Προφανώς υπάρχει απαγόρευση για την πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα και κάθε ανάρτηση post θεωρείται ξεχωριστό αδίκημα. Σε αυτό προσθέστε και 74 χρόνια στέρησης απαγόρευσης για οποιοδήποτε τηλεφώνημα, επισκεπτήριο και πρόσβαση στο κυλικείο.
Όπως σημειώνει το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων (EFF – Electronic Frontier Foundation): “Οι ποινές είναι τόσο μεγάλες επειδή η αρμόδια αρχή της Νότιας Καρολινας θεωρεί παράβαση 1ου βαθμού κάθε ημέρα που ένας τρόφιμος βρει πρόσβαση σε κοινωνικό δίκτυο. Έτσι, αν ένας τρόφιμος ανεβάσει 5 status updates μέσα σε 5 διαφορετικές ημέρες θα λάβει 5 παραβάσεις, ενώ αν ανεβάσει 100 updates μέσα σε μία ημέρα θα λάβει μόνο μία. Με άλλα λόγια, αν ένας τρόφιμος στη Νότια Καρολίνα προκαλέσει εξέγερση, κρατήσει και δολοφονήσει 3 ομήρους, κλέψει τα ρούχα τους και στη συνέχεια επιχειρήσει να δραπετεύσει, θα έχει σημειώσει λιγότερες παραβάσεις 1ου βαθμού σε σχέση με έναν τρόφιμο που ανανεώνει το Facebook κάθε μέρα για 2 εβδομάδες”
Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο εφαρμόζονται πραγματικά αυτές οι ποινές, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση η διάρκεια τους ξεπερνά τον βασικό χρόνο ποινής, αλλά είναι σίγουρα παράλογο να “χρεώνεις” την δραστηριότητα σε κοινωνικά δίκτυα ισότιμη με κακουργήματα.