Με παρασιτοκτόνα τα μισά τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι του Ευρωπαίου

Υπολείμματα παρασιτοκτόνων εντοπίζονται σχεδόν στα μισά τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρώπη, όμως είναι εντός των νομίμων ορίων και πιθανόν δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.

Αυτό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σε μελέτη που διεξήγαγε.

Λαμβάνοντας υπόψη της αναλύσεις που έγιναν το 2013, με στόχο να ελεγχθεί αν εντοπίζονται 685 είδη παρασιτοκτόνων σε ένα δείγμα 81.000 φρούτων και λαχανικών, κατεργασμένων τροφίμων και κρασιών, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 45% των τροφίμων που καταναλώνονται στην Ευρώπη περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων.

Μόνο το 1,5% των δειγμάτων «ξεπερνούσε σημαντικά τα νόμιμα όρια», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή, από τα οποία τα περισσότερα προέρχονταν από τρίτες χώρες (5,7%) και μόλις το 1,4% από την Ε.Ε.. Το ποσοστό των προϊόντων στα οποία εντοπίστηκαν υπολείμματα παρασιτοκτόνων πάνω από τα νόμιμα όρια παρουσίασε μείωσε σε σχέση με το 2010, οπότε η EFSA είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο έλεγχο.

Σύμφωνα με την Αρχή, «είναι μάλλον απίθανο η παρουσία υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων στα τρόφιμα να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών». Επίσης «μικρός» εκτιμάται ότι είναι ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να εκτεθούν βραχυπρόθεσμα σε βλαβερές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων στα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Αντίδραση από ΜΚΟ

«Αυτός ο ισχυρισμός είναι προφανώς εσφαλμένος και μη επιστημονικός», απάντησε από την πλευρά της σε ανακοίνωση η μη κυβερνητική οργάνωση PAN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα).

Η ΜΚΟ κατηγορεί την EFSA ότι δεν χρησιμοποιεί «σωστές μεθόδους για την εκτίμηση της τοξικότητας» των παρασιτοκτόνων, κυρίως των επιπτώσεων της συσσωρευμένης και μακροχρόνιας έκθεσης σε αυτές τις ουσίες, ενώ καταγγέλλει ότι τα επιτρεπόμενα από το νόμο όρια είναι πολύ αυξημένα.

Υπολείμματα πολλών παρασιτοκτόνων εντοπίστηκαν στο 27,3% των δειγμάτων, ενώ εξαίρεση δεν αποτέλεσαν τα βιολογικά προϊόντα, με το 15% των δειγμάτων που αναλύθηκαν να εμφανίζουν την ύπαρξη υπολειμμάτων εκ των οποίων το 0,8% άνω του νόμιμου ορίου.

Οι φράουλες, τα ψάρια, τα μήλα και τα μαρούλια είναι τα τρόφιμα στα οποία εντοπίστηκαν τα περισσότερα υπολείμματα παρασιτοκτόνων.

Οι φράουλες και τα μαρούλια, εξάλλου, βρίσκονται πρώτα στον κατάλογο με τα προϊόντα που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα από το νόμο όρια στην παρουσία παρασιτοκτόνων.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΑΣ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ – Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ INTERNET

Θέλεις πραγματικά το ταχύτερο και πιο οικονομικό Internet σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Αυτές τις Απόκριες,...

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη συνεχίζει στο Deus Θεσσαλονίκης για 4 ακόμη Σάββατα: 15, 22/2 και 1, 8/3!

Η ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΣΤΟ DEUS Αλλά-Ζώ Για τέσσερα ακόμη Σάββατα στη Θεσσαλονίκη 15, 22/2 και 1,...

Anti-Valentine Internet: Ζήσε ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις

Anti-Valentine Internet: Ζήσε ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις Θέλεις Σχέση αλλά και Ελευθερία; Αν κάνεις...

Nia Vardalos “TINY BEAUTIFUL THINGS” (ΜΙΚΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ) έρχεται στην Ελλάδα στο θέατρο Παλλάς

Nia Vardalos TINY BEAUTIFUL THINGS ΜΙΚΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Η παράσταση που έσπασε ταμεία στα θέατρα των Ηνωμένων...

Η Inalan χορηγός του διεθνούς meeting αλμάτων!

Η Inalan χορηγός του διεθνούς meeting αλμάτων! Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το "VAGGELIS KOURKOUTIDIS MEMORIAL"...

ΧΑΤΖΗΦΡΑΓΚΕΤΑ THE BAND | ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ CLUB | ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΧΑΤΖΗΦΡΑΓΚΕΤΑ The Band Από Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και όλες τις Παρασκευές του Φεβρουαρίου Σταυρός του Νότου Club Η...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ