Κάθε πέντε χρόνια, η Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Οδηγιών (DGAC), η οποία αποτελείται από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής και δημόσιας υγείας, επανεξετάζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή βάσει επίκαιρων επιστημονικών δεδομένων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση στρατηγικών και πολιτικών της κυβέρνησης αλλά και για τις συμβουλές που θα δώσουν οι επαγγελματίες υγείας στους ασθενείς τους.
Οι νέες οδηγίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης αλατιού, καφέ, ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και αλκοόλ.
Αλάτι
Η νέα οδηγία είναι πιο «χαλαρή» από την προηγούμενη. Αναφέρει πως η ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.300 mg (η προηγούμενη οδηγία ήταν 1.500 mg) για όλο τον πληθυσμό, ακόμη και για ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι δεν προκύπτουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνουμε λιγότερα από 2.300 mg αλάτι την ημέρα.
Καφές
Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ποσότητα έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα (3-5 φλιτζάνια καφέ) είναι ασφαλής και δεν συνδέεται με τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων. Ο καφές έχει μάλιστα ευεργετική δράση για τον οργανισμό μας, καθώς η συστηματική κατανάλωση του απολαυστικού ροφήματος συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, Πάρκινσον και καρδιοπάθειας. Δεν θα πρέπει όμως στον καφέ να προσθέτουμε γάλα, ζάχαρη, σιρόπια κ.λπ., καθώς μας επιβαρύνουν με θερμίδες και λιπαρά.
Ζάχαρη
Για πρώτη φορά, η Επιτροπή συνιστά να περιορίσουμε τη ζάχαρη που καταναλώνουμε σε ποσοστό κάτω από 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων σε ημερήσια βάση. Πέρα από τη ζάχαρη που προσθέτουμε σε φαγητά, γλυκά και ροφήματα, θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να αποφύγουμε την «κρυμμένη» ζάχαρη σε κατά τα άλλα υγιεινά προϊόντα.
Κορεσμένα λιπαρά
Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ. βοδινό κρέας, αρνί, πουλερικά με την πέτσα, λαρδί, τυρί, γάλα με πλήρη λιπαρά, κρέμα γάλακτος). Η αυξημένη κατανάλωση αυτών των λιπαρών έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων (αθηροσκλήρωση) επειδή παρεμποδίζεται η ροή του αίματος και η παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει συστατικό ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και μόνο από ενήλικες.