Του Θοδωρή Λαπαναΐτη
Μέσα σε κλίμα αντιφατικών διαρροών από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα για το επίπεδο συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός μεταφέρει το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό καλώντας την αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
Απόψε το βράδυ από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας θα ενημερώσει τα κόμματα και τους βουλευτές για τη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου καθώς και την πορεία των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και θα προσπαθήσει να μεταφέρει στην αντιπολίτευση τα διλήμματα που θέτουν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, οι οποίοι τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων φαίνεται να δείχνουν άκαμπτη στάση.
Χτες πάντως η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητικό συμβούλιο σε μια πολύωρη συνεδρίασή του ενέκριναν ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης και επαναβεβαίωσαν τις κόκκινες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Αθήνα «υφεσιακά μέτρα». Πάντως η κυβέρνηση κρατάει επτασφράγιστο μυστικό τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει και αρκείται να διαβεβαιώνει ότι οι προτάσεις που κατέθεσε είναι δημοσιονομικά εξισορροπημένες με στόχο 3 δις έσοδα που μπορούν να αποφέρουν 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και θα επιτρέψουν 1,4% ανάπτυξη για το 2015, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι «τα βάρη μεταφέρονται από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά εισοδήματα».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού δείχνουν να μην συμμερίζονται το κλίμα εμπλοκής που μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχει στις συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων και επιμένουν ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στη βάση των προτάσεων που καταθέσει η ελληνική πλευρά. Ωστόσο εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να μην συνεδριάσει το Eurogroup αυτή την εβδομάδα γεγονός που σημαίνει ότι απομακρύνεται χρονικά μια συμφωνία στο πλαίσιο της «αμοιβαίας επωφελούς λύσης».
Πάντως από τα προγραμματιζόμενα νομοσχέδια που επρόκειτο να πάρουν την κοινοβουλευτική οδό, το πιθανότερο είναι να εισαχθεί αυτή την εβδομάδα μόνο το εκείνο που αφορά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, το οποίο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, γεγονός που δεν είναι ανεξάρτητο από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και εταίρους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να τους θέσει υπό τη μορφή διλήμματος να πάρουν θέση ανάμεσα στην γραμμή της κυβέρνησης και τη στάση των δανειστών έρχεται μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους και δέχονταν τα πυρά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Ποταμιού γι’ αυτό το λόγο, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε αστερίσκους για να στηρίξει μια συμφωνία της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους».
Στην πραγματικότητα στόχος της κυβέρνησης είναι να πολώσει το κλίμα προσπαθώντας να στριμώξει τα κόμματα του μνημονιακού μπλοκ, καθώς όπως όλα δείχνουν η επίτευξη λύσης με τους εταίρους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη, θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί και ταυτόχρονα όλα θα γίνονται στα όρια του «ατυχήματος».
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε το Σαββατοκύριακο να κλείσει τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης που διαρρέονται εντός και εκτός χώρας και έκανε λόγο για «ρήξη με τη διαπλοκή και λύση με την Ευρώπη».