Διαπραγμάτευση μέσω… εξεταστικής

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Με την κοινοβουλευτική διερεύνηση για τους όρους υπαγωγής στο μνημόνιο απαντάει η κυβέρνηση στο μπλόκο των δανειστών, οι οποίοι εμποδίζουν την προώθηση –σύμφωνα με ορισμένες από τις προγραμματικές της δεσμεύσεις– νομοσχεδίων στη βουλή και ενώ συνεχίζονται οι γενικά αντιφατικές διαρροές μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για την πορεία των διαπραγματεύσεων επί των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα ουσιαστικά ολοκληρώθηκε χωρίς ακόμα να είναι ορατός ο χρονικός ορίζοντας επίτευξης μιας συμφωνίας «αμοιβαία επωφελούς» όπως την έχει περιγράψει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο αν και γίνεται λόγος για μια σχετικά μικρή πρόοδο στις συνομιλίες τα μηνύματα των δύο πλευρών παραμένουν αντιφατικά για το επίπεδο συγκλίσεων και αποκλίσεων στη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν το «πολύ καλό κλίμα» και επισημαίνουν ότι εκφράζεται «αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας» προσθέτοντας ότι η ελληνική αντιπροσωπεία «παρουσίασε εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους», ενώ την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος της Κομισιόν επισημαίνει ότι οι συνομιλίες στο Brussels Group δεν κατέληξαν σε «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, μηνύματα πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν Μέρκελ και Ολάντ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να επισημαίνει προς την Αθήνα ότι «ο χρόνος τελειώνει» ενώ ο Γάλλος πρόεδρος «υπενθύμισε» τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσδιόρισε χρονικά μια συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για να κάνει μόνο μια καταγραφή της κατάστασης και των βημάτων προόδου που έχουν γίνει.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά πολιτική λύση για την εκταμίευση χρημάτων που θα τη βοηθήσουν να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις, ωστόσο η πολιτική λύση προϋποθέτει απόφαση του Eurogroup και κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν μπορεί να συμβεί με βάση τις διαθέσεις που αποτυπώνονται και στις χτεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους του επενδυτικού κεφαλαίου PIMCO προκειμένου να αναζητήσει πιθανούς δανειστές για την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, ύστερα από τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε την πολιτική πίεση προς τα πρώην κυβερνητικά κόμματα που διαχειρίστηκαν την μνημονιακή περίοδο 2009-2014, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να καταθέτουν κοινή πρόταση για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών και τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες η χώρα μπήκε στο πρώτο μνημόνιο, υπέγραψε το δεύτερο, έγινε το PSI.

Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία ήρθε ένα 24ωρο μετά την συζήτηση που προκάλεσε στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απευθυνόμενος εντός και εκτός χώρας είχε σημειώσει ότι επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί άνευ όρων συνθηκολόγηση.

Πάντως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υποδέχτηκαν με σκεπτικισμό την απόφαση της κυβέρνησης να γίνει εξεταστική. Αν και δήλωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση αυτή εντούτοις στηλίτευσαν την κυβέρνηση ότι δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις συναίνεσης, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο.

Επιπλέον η χρονική έκταση της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής που ξεκινάει από την περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου τροφοδότησε εκ νέου τη συζήτηση που είχε ανοίξει με αφορμή την επιλογή Παυλόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας σε ότι αφορά τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατήγγειλε το ΣΥΡΙΖΑ για παροχή ασυλίας σε συγκεκριμένο τμήμα της Δεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εκ των βασικών στόχων αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης είναι να μετατοπίσει το πεδίο της αντιπαράθεσης από το εξωτερικό στο εσωτερικό της χώρας. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει σε πολιτική ομηρία τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα ευελπιστώντας ότι μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του δύναμη και να την αντιτάξει στην αδιαλλαξία των εταίρων και δανειστών της χώρας.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αθήνα: η απόλυτη πόλη του κρασιού

Οι Financial Times γράφουν για τα δημοφιλή wine bars της Αθήνας

Γυναικοκτονία στους Αμπελόκηπους. Το πτώμα κρυμμένο στο πατάρι

39χρονος τηλεφώνησε στην αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι σκότωσε την γυναίκα του

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία. Η Ευρώπη φοβάται!

Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα. Αναπόφευκτες οι συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη.

SANTA CLAUS KINGDOΜ | Ζήστε τη Μαγεία των Χριστουγέννων εκεί που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα | Έως 3 Ιανουαρίου στο M.E.C.

SANTA CLAUS KINGDOΜ Το πιο Παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας ταξιδεύει στον κόσμο παρέα με...

Σταμάτης Κραουνάκης «Τ’ Αηδόνια Του Χειμώνα» || στο Θέατρο Άλσος από τις 22 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 20.30.

Σταμάτης Κραουνάκης «Τ’ Αηδόνια Του Χειμώνα» στο Θέατρο Άλσος από τις 22 Δεκεμβρίου και κάθε...

Aνοίγει και πάλι τις πύλες της η Παναγία των Παρισίων

Ακόμα όρθια η Notre-Dame 900 χρόνια μετά !

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ