Ο δρόμος προς το Γολγοθά

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Ανοίγει η βεντάλια των προκλήσεων που δοκιμάζουν τη φυσιογνωμία του κυβερνητικού πλέον ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο μήνες στην εξουσία.

Στο γνωστό πλέον μαρτύριο της σταγόνας από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έχουν προστεθεί προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικών προκλήσεων από τα ανοίγματα σε Ρωσία και Κίνα, ενώ χθες η κυβέρνηση βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για θέματα δημόσιας τάξης, με αφορμή την είσοδο ομάδας αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της βουλής. Αυτό το επεισόδιο μάλιστα κρατάει στην επιφάνεια την δύσκολη σχέση του μεγάρου Μαξίμου με την πρόεδρο της Βουλής.

Με ιδιαίτερη καχυποψία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη σκοπιμότητα του κύματος καταλήψεων από ομάδες αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημαρχεία και άλλους δημόσιους χώρους, που χθες κορυφώθηκαν με την «εισβολή» στους εξωτερικούς χώρους της βουλής.

Το επεισόδιο αυτό αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να αποφασιστεί χθες αργά το απόγευμα μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ότι το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα υπαχθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που αντιμετωπίζεται και ως έκφραση δυσαρέσκειας για το μέχρι τώρα έργο του Γιάννη Πανούση. Μάλιστα για αυτή την αλλαγή στη δομή του υπουργικού συμβουλίου το μέγαρο Μαξίμου διεμήνυε ότι «κεντρικός στόχος είναι η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της αστυνόμευσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η αντίδραση της κυβέρνησης για το περιστατικό της συγκεκριμένης ενέργειας των αντιεξουσιαστών στη βουλή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να την χαρακτηρίζει «προκλητική και ακατανόητη» αφήνοντας υπονοούμενα για τη σκοπιμότητά της καθώς όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, οι μόνοι που ευνοούνται είναι όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Πάντως η δήλωση Σακελλαρίδη ερμηνεύτηκε σε πρώτη ανάγνωση ως διαμετρικά αντίθετη από την τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής που επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός και έκανε λόγο για κοινωνική διαμαρτυρία που εμπίπτει στα κατοχυρωμένα από το σύνταγμα δικαιώματα. Το θέμα σχολιάστηκε εκτενώς στα ΜΜΕ και υποχρέωσε την κυβέρνηση μέσω κύκλων της να απαντήσει πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του μεγάρου Μαξίμου και του προεδρείου της βουλής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται σοβαρά για το πολιτικό κλίμα που δημιουργείται και τις σκοπιμότητες των δραστηριοτήτων των αντιεξουσιαστών με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει την παραίτηση του Γιάννη Πανούση και να επιτεθεί στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της στα θέματα ασφάλειας μετέτρεψε τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι», ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε για ακόμη μια φορά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφορικά με το πώς επιτελεί τα καθήκοντά της ως πρόεδρου της Βουλής.

Το θέμα αυτό που επιβαρύνει αντικειμενικά το πολιτικό κλίμα έρχεται και σε μια στιγμή που με δυσκολία προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και έχουν ως αποτέλεσμα να εντείνονται τα προβλήματα ρευστότητας και το στέγνωμα της αγοράς.

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν στο μέγαρο Μαξίμου ότι θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία σε μερικές μέρες, (κάτι τέτοιο πάντως δεν φαίνεται ορατό από τη στάση των Ευρωπαίων που δείχνουν προς τα τέλη του μήνα) θέμα στάσης πληρωμών προς τους δανειστές ανακίνησαν εκ νέου δύο υπουργοί, οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης με δηλώσεις τους στο Διεθνή Τύπο και χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου για να κλείσει το θέμα σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο τα γεγονότα αυτά είναι αποκαλυπτικά των δοκιμασιών που έχει μπροστά της η κυβέρνηση όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και η στάση των δανειστών είναι άκαμπτη εμποδίζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να εφαρμόσει στοιχειώδεις προεκλογικές της εξαγγελίες. Ενδεικτικές είναι οι συνεχόμενες αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου και του μεγάρου Μαξίμου για το φορολογικό, με έμφαση το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ.

Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και ο προβληματισμός βουλευτών που δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι να ψηφίσουν οτιδήποτε συμφωνηθεί με τους εταίρους. Μάλιστα ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας τοποθετήθηκε δημόσια πως η ψήφος του στη βουλή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Στην κατεύθυνση ελέγχου των εξελίξεων στο εσωκομματικό πεδίο αναμένονται πρωτοβουλίες και από τον Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες θέλουν να συγκαλείται σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ενώ και η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να προχωρήσει σε πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο.

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αθήνα: η απόλυτη πόλη του κρασιού

Οι Financial Times γράφουν για τα δημοφιλή wine bars της Αθήνας

Γυναικοκτονία στους Αμπελόκηπους. Το πτώμα κρυμμένο στο πατάρι

39χρονος τηλεφώνησε στην αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι σκότωσε την γυναίκα του

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία. Η Ευρώπη φοβάται!

Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα. Αναπόφευκτες οι συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη.

SANTA CLAUS KINGDOΜ | Ζήστε τη Μαγεία των Χριστουγέννων εκεί που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα | Έως 3 Ιανουαρίου στο M.E.C.

SANTA CLAUS KINGDOΜ Το πιο Παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας ταξιδεύει στον κόσμο παρέα με...

Σταμάτης Κραουνάκης «Τ’ Αηδόνια Του Χειμώνα» || στο Θέατρο Άλσος από τις 22 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 20.30.

Σταμάτης Κραουνάκης «Τ’ Αηδόνια Του Χειμώνα» στο Θέατρο Άλσος από τις 22 Δεκεμβρίου και κάθε...

Aνοίγει και πάλι τις πύλες της η Παναγία των Παρισίων

Ακόμα όρθια η Notre-Dame 900 χρόνια μετά !

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ