Του Θοδωρή Λαπαναΐτη
Επί ρωσικού εδάφους συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της ΕΕ, ενώ στο μικροσκόπιο των Αμερικανών θα βρίσκεται αυτό το διήμερο ο Αλέξης Τσίπρας που το μεσημέρι θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο στο Κρεμλίνο. Ήδη ο πρωθυπουργός τη Μεγάλη Δευτέρα από το βήμα της βουλής είχε σημειώσει χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε κι εσείς πως έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική και είναι χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές».
Οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, επίσημα, αποσυνδέουν τις επαφές αυτού του διημέρου στη Ρωσία με τις συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αλλά και την Ουάσινγκτον για να καταλήξουν σε μια συμφωνία τον Ιούνιο που εν πολλοίς θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο δεν παραβλέπουν να επισημάνουν τα μηνύματα που θέλει να στείλει η Αθήνα για μια «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», τα οποία αντικειμενικά έχουν αποδέκτες τους εταίρους της Δύσης. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει πολλάκις μιλήσει για το γεωπολιτικό χαρτί στο οποίο ποντάρει για να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους «θεσμούς» της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ουσιαστικά με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δοκιμάζονται τα όρια των σχέσεων Ελλάδας με ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς στην Αθήνα συγκεντρώνονται σειρά γεωπολιτικών ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας. Μάλιστα ανώνυμοι «ευρωπαίοι αξιωματούχοι» εκφράζουν μέσω των Financial Times φόβους περί δούρειου ίππου της Ρωσίας εντός της ΕΕ με αφορμή τη στάση της Αθήνας στο ουκρανικό ζήτημα. Άλλωστε δεν είναι τυχαία και τα αυστηρά μηνύματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ΔΝΤ προς τον Γιάνη Βαρουφάκη το προχτεσινό διήμερο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές.
Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Μόσχα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου το Φεβρουάριο του 2010 (αμέσως μετά δημιουργήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και τον Απρίλιο ανακοινώθηκε η ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια) και έκτοτε όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του λίγο πριν το ταξίδι του στη Ρωσική πρωτεύουσα οι σχέσεις των δύο χωρών περιήλθαν σε μια κατάσταση «χειμώνα».
Η Αθήνα προσδοκά συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις επαφές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν που είναι η εξαίρεση της Ελλάδας από το ρωσικό εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά κυρίως προϊόντα που επιβλήθηκε πέρσι με αφορμή τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για το Ουκρανικό ζήτημα. Ταυτόχρονα η Ελλάδα προσβλέπει στο ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της επέκτασης του αγωγού Turkish stream και στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Για όλα αυτά η ελληνική πλευρά έχει εισπράξει αυστηρές προειδοποιήσεις από την πλευρά των Αμερικανών, ενώ και ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός έχει στηλιτεύσει ως απαγορευτικές για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ενεργειακό τομέα.
Παράλληλα η «ρωσική αρκούδα» θέλει μερίδιο στις αποκρατικοποιήσεις ή κοινοπραξίες όπως είναι το μοντέλο που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Μόσχας είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας όπως ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, αλλά και ο τομέας της Ενέργειας. Άλλωστε με παρέμβαση ουσιαστικά της Κομισιόν είχε αποχωρήσει στο πρόσφατο παρελθόν από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ η ρωσική Gazprom.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός στο Κρεμλίνο την ώρα που ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευδε να σημειώσει ότι «όλα τα ζητήματα θα εγερθούν» σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα αναζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.