Ο τρόπος ζωής και η διατροφή αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την καλύτερη εμφάνισή μας.
Το σώμα μας, οι ιστοί και τα όργανα επηρεάζονται από την ποιότητα της διατροφής μας και κατ’ επέκταση από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από αυτή, δηλαδή τα μακροθρεπτικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, καθώς και τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Έτσι, όταν ο οργανισμός δεν τρέφεται σωστά ώστε να καλύψει τις ανάγκες του, έχουμε διάφορες ενδείξεις και συμπτώματα που δηλώνουν την κακή θρέψη.
Τα μαλλιά είναι από τα χαρακτηριστικά εκείνα σημεία του σώματός μας όπου εκδηλώνεται η καλή θρέψη ή/και αντίθετα η υποθρεψία. Θαμπά μαλλιά, χωρίς ζωντάνια και η τριχόπτωση αποτελούν κάποια από τα συμπτώματα της έλλειψης θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας. Οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες, για παράδειγμα, συχνά στερούν από τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να έχουν αντίκτυπο και στην ανάπτυξη των μαλλιών, τα οποία μπορεί να φαίνονται θαμπά και άτονα.
Ποιος είναι όμως ο κύκλος ζωής των μαλλιών μας; Η κερατίνη είναι το βασικό δομικό συστατικό της τρίχας, η οποία παράγεται στους θύλακες στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Καθώς τα ωοθυλάκια παράγουν νέα κύτταρα τρίχας, τα παλιά κύτταρα ωθούνται έξω διαμέσου της επιφάνειας του δέρματος με ρυθμό περίπου 15 εκατοστά το χρόνο. Η τρίχα που μπορείτε να δείτε είναι στην πραγματικότητα μια σειρά από νεκρά κύτταρα κερατίνης. Ο μέσος ενήλικας έχει στο κεφάλι του περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες, ενώ μπορεί να χάσει έως και 100 την ημέρα. Επομένως, η εύρεση μερικών τριχών στην βούρτσα σας δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλει.
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη και για την υγεία των μαλλιών. Αυτή η διατροφή πρέπει να είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, που συμβάλλουν στη γήρανση του οργανισμού και κατ’ επέκταση των διαφόρων ιστών. Επίσης, πρωτεΐνες, σίδηρος και βιταμίνες, όπως εκείνες του συμπλέγματος Β, καθώς και οι βιταμίνες C, και Α, είναι από τα βασικά συστατικά που βοηθούν στην καλύτερη δόμηση και προστασία ιστών όπως τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα. Επιπλέον, συστατικά που φαίνεται να σχετίζονται με την υγεία των μαλλιών είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος.
Ξεκινώντας με την πρωτεΐνη, η έλλειψη επαρκούς κάλυψης αυτής φαίνεται να συνδέεται με προβλήματα τριχόπτωσης. Επομένως, καλό είναι να καταναλώνουμε κρέας ή ψάρι, δηλαδή ζωικής προέλευσης προϊόντα, τα οποία περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Μεσογειακής Διατροφής. Παράλληλα, από αυτές τις τροφές ο οργανισμός λαμβάνει σε επαρκείς ποσότητες και ψευδάργυρο, ο οποίος φαίνεται να βοηθάει στην «καταπολέμηση» της τριχόπτωσης. Επιπλέον προστασία προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο κολιός, ο μπακαλιάρος, η ρέγγα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος, και στα ιχθυέλαια. Από τα θαλασσινά, οι γαρίδες φαίνεται να αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ φυτικές πηγές είναι ο λιναρόσπορος, το σογιέλαιο, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια) και το σουσάμι.
H βιταμίνη A είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας. Περιέχεται στο συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα αυγά και το βούτυρο. Ως β-καροτίνη την συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (π.χ. καρότα, σπανάκι, μπρόκολο). H έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα.
Οι βιταμίνες Β6 (πυριδοξίνη) και Β12 (κοβαλαμίνη), καθώς και το φυλλικό οξύ (παλαιότερα γνωστό ως B9) είναι σημαντικές για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμογλοβίνης, που στόχος τους είναι η μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του σώματος, όπως είναι και τα μαλλιά. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά την διάρκεια αναιμίας, όπου τα επίπεδα των βιταμινών αυτών είναι χαμηλά, παρατηρείται τα μαλλιά να γίνονται πιο θαμπά και αδύναμα. Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται κυρίως σε τροφές όπως κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό, συκώτι και σόγια, αλλά και σε ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια και σε λαχανικά. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε σκουροπράσινα λαχανικά, το συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τέλος η Β12 βρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως συκώτι, αβγά, ψάρι και γάλα.
H βιταμίνη C χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη και αποτελεί το βασικότερο συστατικό του συνδετικού ιστού του οργανισμού. Οι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ενώ καλές πηγές είναι ακόμα το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ).
H βιταμίνη E είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών. Καλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, αλλά και οι σπόροι σιταριού, οι νιφάδες βρώμης, λαχανικά, όπως ο αρακάς και το σπανάκι, ψάρια και αυγά.
Μία ισορροπημένη διατροφή με βάση το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, όπως φαίνεται και παραπάνω, που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, μας παρέχει πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής. Υιοθετώντας, λοιπόν έναν τέτοιο τρόπο διατροφής ωφελούμε διπλά τον οργανισμό μας, καθώς το εν λόγω πρότυπο σχετίζεται με πολλές παραμέτρους της υγείας μας, όπως η υγεία της καρδιάς.
Πηγή: nutrimed.gr