Παρά την απαγόρευση όλων των διεθνών πωλήσεων προϊόντων ελεφαντόδοντου, οι θανατώσεις αφρικανικών ελεφάντων από λαθροθήρες αποτελεί κοινή πρακτική και σίγουρα τη μεγαλύτερη απειλή για αυτά τα υπερμεγέθη θηλαστικά της Αφρικανικής ηπείρου.
Υπάρχει όμως μια αφρικανική χώρα, η Μποτσουάνα, όπου οι ελέφαντες όχι απλώς προστατεύονται αλλά τα όργανα της τάξης έχουν σαφείς εντολές να ανοίγουν πυρ εναντίον των λαθροθηρών.
“Οι ελέφαντες έρχονται να βρουν καταφύγιο στην χώρα μας”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού της Μποτσουάνα Tshekedi Khama.
“Θα συνεχίσουμε να τους προστατεύουμε γιατί αν δεν τους φροντίσουμε εμείς, ποιος θα το κάνει; Είμαστε η φωνή τους”.
“Αν εισέλθετε στη χώρα μας με όπλο για να πυροβολήσετε τους ελέφαντες μας….και νομίζετε ότι θα φύγετε ζωντανοί, μάλλον θα απογοητευθείτε. Και δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη γι ‘αυτό. Έτσι είναι τα πράγματα”, προειδοποίησε ο υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την προστασία του ελέφαντα που έλαβε χώρα στην πόλη Kasane, κοντά στα σύνορα με τη Ναμίμπια.
“Στην απογραφή του 2014, βρήκαμε 18 πτώματα ελεφάντων που είχαν σκοτωθεί πρόσφατα. Αλλά ούτε ένας δεν είχε σκοτωθεί από λαθροθήρες, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης της λαθροθηρίας στην Μποτσουάνα” δήλωσε ο Mike Chase, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΜΚΟ “Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα”.
“Αυτά τα ζώα είναι πολύ έξυπνα. Όταν κινδυνεύουν κάπου, κινούνται πάντα προς έναν άλλο τόπο όπου γνωρίζουν ότι θα είναι ασφαλή. Στην Μποτσουάνα, οι περισσότεροι ελέφαντες είναι στην πραγματικότητα πολιτικοί πρόσφυγες που διέφυγαν από τις διώξεις σε γειτονικές χώρες,όπως η Ζιμπάμπουε και η Ζάμπια”.
Ύστερα από 110 ώρες πτήσης πάνω από τη χώρα, τον Ιούνιο του 2014, ο πρόεδρος της ΜΚΟ “Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα” εκτιμά τον αριθμό των ελεφάντων στην Μποτσουάνα στους 130.000. Μόνο 470.000 ζουν στις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το είδος απειλείται με εξαφάνιση σε δυο δεκαετίες, αν οι ρυθμοί θανάτωσης ελεφάντων συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό. Περίπου 20.000-30.000 ελέφαντες σκοτώνονται κάθε χρόνο για να προμηθεύσουν με ελεφαντόδοντο την αγορά της Ασίας και κυρίως την Κίνα.
Για να μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τον πληθυσμό των ελεφάντων της από τους λαθροθήρες, η κυβέρνηση της Μποτσουάνα ακολούθησε τυφλά τις συστάσεις των πρόσφατων διεθνών διασκέψεων για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, θέτοντας σε λειτουργία ένα άρτια οργανωμένο μηχανισμό που περιλαμβάνει την αστυνομία, τους φύλακες φυσικών πόρων, την δικαιοσύνη, τα τελωνεία καθώς και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.
Επιπλέον, οποιαδήποτε μορφή κυνηγιού έχει απαγορευθεί στο έδαφός της και τα όργανα της τάξης και της δικαιοσύνης καλούνται να επιδείξουν “μηδενική ανοχή” για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.
Παρά τη δύσκολη μερικές φορές συμβίωση μεταξύ των ελεφάντων και των αγροτικών κοινοτήτων, η Μποτσουάνα αποτελεί μια χώρα μοντέλο στον τομέα της προστασίας των φυσικών πόρων. Άλλωστε ο τουρισμός αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη χώρα μετά την εξόρυξη διαμαντιών.