Γενετική μελέτη στο Λέστερ της Βρετανίας αποδεικνύει ότι περισσότεροι από 6 στους 10 άνδρες στην Ευρώπη είναι μακρινοί απόγονοι τριών ανδρών της Εποχής του Χαλκού.
Τα ευρήματα, παρά την έρευνα, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα προγενέστερων μελετών, σύμφωνα με τις οποίες η μεγάλη πληθυσμιακή έκρηξη στην Ευρώπη είχε έρθει κατά την Εποχή του Λίθου, δηλαδή πολύ νωρίτερα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ έκαναν χρήση νέων τεχνικών γενετικής ανάλυσης για να εξετάσουν 334 άνδρες από 17 πληθυσμούς σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Επικεντρώθηκαν στο ανδρικό χρωμόσωμα Y, που κληροδοτείται αποκλειστικά από τον πατέρα.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παρουσίασαν το γενεαλογικό δέντρο των χρωμοσωμάτων Υ της Ευρώπης, το οποίο αντιστοιχεί στην πατρική γενεαλογική γραμμή.
Τρία μικρά παρακλάδια του δέντρου, τα οποία εμφανίστηκαν την Εποχή του Χαλκού και προφανώς έχουν ως αφετηρία τρεις άνδρες, αντιστοιχούν στο 64% των ανδρών που εξετάστηκαν.
Η μελέτη έδειξε ότι μεγάλο μέρος των σημερινών ανδρών της Ευρώπης έχουν κοινή καταγωγή, εξαιτίας μιας πληθυσμιακής έκρηξης πριν από δύο έως τέσσερις χιλιάδες χρόνια.
«Η επέκταση του πληθυσμού συνέβη την Εποχή του Χαλκού, κατά την οποία υπήρξαν αλλαγές στα ταφικά έθιμα, η ιππασία άρχισε να διαδίδεται και τα όπλα αναπτύχθηκαν. Κυρίαρχα αρσενικά που συνδέονταν με αυτούς τους πολιτισμούς θα μπορούσαν να ευθύνονται για τα μοτίβα που βλέπουμε σήμερα στο χρωμόσωμα Y» λέει ο καθηγητής Μαρκ Τζόμπλινγκ, επικεφαλής της μελέτης.
Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι προηγούμενες μελέτες για το θέμα, εξέταζαν είτε το χρωμόσωμα Υ είτε το μιτοχονδριακό DNA που κληρονομείται αποκλειστικά από τη μητέρα και έδειχναν ότι η μεγάλη πληθυσμιακή έκρηξη συνέβη αρκετά νωρίτερα, πριν από 10.000 χρόνια, όταν οι νεολιθικοί Ευρωπαίοι άρχισαν να υιοθετούν τις πρακτικές της γεωργίας που εφευρέθηκαν στη Μέση Ανατολή.
Τέλος, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μια πιο σαφής εικόνα ,θα ήταν δυνατό να προκύψει από τις σχεδιαζόμενες γενετικές αναλύσεις σε αρχαίους σκελετούς, αντί σε σύγχρονους Ευρωπαίους.