Οι πράκτορες στη Βόρεια Κορέα δεν αποτελούν κομμάτι του παρελθόντος.
Η χρήση φλογοβόλων και φονικών στυλό είναι ακόμα διαδεδομένη μεταξύ τους.
Το CNN συνάντησε δύο πρώην μυστικούς πράκτορες της «πιο απομονωμένης χώρας του κόσμου» με σκοπό να μάθει τα μυστικά κατασκοπίας της ηγεσίας του Kim Jong – un.
Ο Kim Dong-shik είχε επιλεχθεί από το κράτος όταν ακόμα ήταν έφηβος. Είχε σταλεί σε μία Σχολή και για τέσσερα χρόνια εκπαιδεύονταν στις πολεμικές τέχνες, καταδύσεις και στη ρίψη εκρηκτικών, χωρίς να ξέρει τον πραγματικό λόγο της εκπαίδευσής του. Αργότερα όταν αποφοίτησε πληροφορήθηκε, ότι όλα αυτά τα χρόνια εκπαιδευόταν για να γίνει μυστικός πράκτορας.
«Έμεινα έκπληκτος», δήλωσε στο CNN ο Kim, ενώ τόνισε ότι πίστευε ότι θα χάσει την ζωή του σε κάποια αποστολή, όπως είχε συμβεί άλλωστε σε πολλούς κατασκόπους.
Τελικά, ο ίδιος το 1995 τραυματίστηκε από τις σφαίρες των αρχών της Νοτίου Κορέας και, όπως αναφέρει ο ίδιος, τιμωρήθηκε για την αποτυχία του, με την εκτέλεση όλων των μελών της οικογένειάς του.
Πριν από αυτό το περιστατικό, ο Kim είχε πάρει μέρος σε διάφορες αποστολές. Το 1990 ο ίδιος είχε αποστολή να μεταβεί στην Νότια Κορέα και να φέρει ένα σημαντικό πράκτορα ονόματι Lee πίσω στην χώρα. Τότε ο ίδιος επικοινωνούσε με τις Βορειοκορεάτικες αρχές μέσω ενός συστήματος που βασιζόταν σε βραχέα κύματα. Τώρα, ο ίδιος υποστηρίζει πως οι μέθοδοι επικοινωνίας μεταξύ των πρακτόρων είναι πολύ πιο εξελιγμένες.
Ο Kang Myong-do, ο οποίος το 1984 δούλευε στην Διεύθυνση Τμήματος Ενοποίησης, αποκάλυψε στο CNN ότι οι πράκτορες της Βορείου Κορέας βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Αναφορικά, υπολογίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι κατάσκοποι που δουλεύουν εκεί είναι εκατοντάδες και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για Κορεάτες που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.
«Υπάρχουν τρεις τακτικές που ακολουθούνται (για να προσεγγίσουν τους Αμερικανούς με Βορειοκορεάτικες ρίζες). Πρώτον τους δίνουν δωρεάν βίζες για να επισκεφτούν τη Βόρεια Κορέα, δεύτερον τους δίνουν την δυνατότητα να βγάλουν λεφτά μέσα από δουλειές και τρίτον χρησιμοποιούν γυναίκες για να τους πείσουν. Αυτή η τακτική χρησιμοποιούνταν πολύ την δεκαετία του ’80», εξηγεί ο Kang.