Του Θοδωρή Λαπαναΐτη
Σε αλλαγή πλεύσης δείχνει να οδηγείται η κυβέρνηση αναφορικά με τις επιδιώξεις της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η παρέμβαση Τσακαλώτου που θέτει το δίλημμα «πολιτική συμφωνία ή χρεοκοπία» (έτσι ερμηνεύτηκε από τον τύπο) αναιρεί το κλίμα αισιοδοξίας που μέχρι και μια μέρα πριν το επιτελείο του πρωθυπουργού και ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμπαν υπό την έννοια ότι επεδίωκαν να δώσουν την εντύπωση ότι «η συμφωνία γράφεται» και το αργότερο μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει γνωστή.
Αυτό πάντως που φαίνεται αυτή τη στιγμή από όλα τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά είναι πως πράγματι η διαπραγμάτευση φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της και η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δέχεται πιέσεις να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Αυτή την άποψη ουσιαστικά την διατυπώνουν με προσεκτικό τρόπο και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ σχετική αναφορά έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Άλλωστε και το μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά διέψευσε τον τίτλο του δημοσιεύματος που έδωσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian και αναφερόταν στις δηλώσεις Τσακαλώτου, χαρακτηρίζοντας «αντιφατικό» και «ανακόλουθο» το να μιλάει για χρεοκοπία. Είναι αξιοσημείωτο όμως να παρατηρήσει κανείς ότι πρόκειται για δεύτερη συνεχόμενη διάψευση σε διάστημα δύο 24ωρων καθώς είχε προηγηθεί διάψευση μέσω δήλωσης του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού διεθνών οικονομικών σχέσεων για τον τίτλο της Γερμανικής FAZ στην οποία φερόταν να δηλώνει ότι η κυβέρνηση συζητάει για «τρίτο πακέτο διάσωσης».
Πάντως αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων Τσακαλώτου ότι δεν επίκειται συμφωνία στο Brussels Group παρά τη γενική εικόνα σύγκλισης ακολούθησε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές από το μέγαρο Μαξίμου οι λεπτομέρειες αυτής της συνομιλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση που έδειξε πρόθεση να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη διαπραγμάτευση, ως τις 5 Ιουνίου που είναι η καταβολή της πρώτης δόσης για τον μήνα αυτό στο ΔΝΤ, ξεκαθάρισε πως δεν θα ήθελε να καταβάλει όπως έχει τη δυνατότητα στο τέλος του μήνα το σύνολο των δόσεων που είναι προγραμματισμένες να καταβληθούν τμηματικά στο Ταμείο τον Ιούνιο.
Η απάντηση ήρθε από το ΔΝΤ το οποίο όχι μόνο έδειξε πως επιμένει στις πάγιες θέσεις του για τα μέτρα που κατά την άποψή του πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία αλλά μέσω του εκπροσώπου του, κατ’ ουσίαν υπέδειξε προς την κυβέρνηση να καταβάλει στο τέλος του μήνα το σύνολο των δόσεων. Επί της ουσίας το μήνυμα του ΔΝΤ είναι πως δεν θέλει να κλείσει η συμφωνία στις αρχές του Ιουνίου.
Η μάχη πάντως με το χρόνο που φαίνεται να αποδίδει καρπούς για τις επιδιώξεις των δανειστών καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί αλλαγές στο ΦΠΑ που θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές καθώς για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό επιδιώκονται επιπλέον έσοδα τουλάχιστον ενός δις ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όλα προμηνύουν ότι η συμφωνία όταν θα κλειστεί θα είναι μια «δύσκολη» πολιτικά και κοινωνικά συμφωνία που θα φέρνει αντιμέτωπη την κυβέρνηση ακόμα και με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πλέον έχει ανοίξει και στους κόλπους των δανειστών, αλλά και στο πολιτικό σύστημα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων την επόμενη μέρα της συμφωνίας. Κεντρικό ερώτημα αυτού του προβληματισμού είναι αν θα μπορέσει η κυβέρνηση, ακόμα και αν ψηφίσει στη βουλή μια τέτοια συμφωνία, να την εφαρμόσει.
Από την άποψη αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση Γιούνκερ στις αρχές της εβδομάδας που δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα αλλά όχι το ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν είναι κανονικό κόμμα».