Στο «ίδιο τραπέζι» κάθισαν τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης με σκοπό τη συνεργασία για την ανάδειξη της πόλης ως εκπαιδευτικού προορισμού και για την καλοκαιρινή περίοδο.
Στόχος τους, να γίνει η Θεσσαλονίκη πόλος έλξης για τους φοιτητές που θέλουν να συνδυάσουν σπουδές και καλοκαιρινές διακοπές.
Η δράση αυτή έρχεται να προστεθεί στην πρωτοβουλία του δήμου με το όνομα “Study in Thessaloniki” (σπούδασε στη Θεσσαλονίκη) που γεννήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σημείο αναφοράς, ένα brand για τη Θεσσαλονίκη, που αξίζει να προβληθεί και ως εκπαιδευτικός προορισμός καθώς συνδυάζει την καλή ζωή και το υψηλό επίπεδο σπουδών», είπε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.
Οι εκπρόσωποι των δημόσιων πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο «Study in Thessaloniki» συναντήθηκαν σήμερα στο δημαρχείο και παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα για τη θερινή περίοδο.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται να προβάλουμε το έργο που γίνεται στην πόλη τόσο από τα δημόσια πανεπιστήμια όσο και από τα ιδιωτικά ιδρύματα», δήλωσε η αντιπρύτανης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δέσποινα Κλαβανίδου και πρόσθεσε: «Το ΑΠΘ έχει 42 τμήματα και καλύπτει όλο το εύρος των κλάδων για θερινές σπουδές. Απευθύνεται τόσο σε ξένους φοιτητές όσο και σε Έλληνες από άλλες πόλεις».
Στα θερινά προγράμματα σπουδών συμπεριλαμβάνονται διεθνή σεμινάρια, συνέδρια και συμπόσια.
Τόσο το ΑΠΘ, όσο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και προσφέρουν πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα, για τα οποία δίνονται και υποτροφίες.
«Έχουμε ήδη περίπου 600 φοιτητές που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζουμε τα θερινά μας προγράμματα για τρίτη χρονιά», τόνισε η εκπρόσωπος του “The University of Sheffield International Faculty – City College”, Ιωάννα Καπνοπούλου.
«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει από έρευνες που έχουν γίνει είναι ότι οι φοιτητές επιλέγουν πρώτα τον τόπο και μετά το αντικείμενο σπουδών, για αυτό με τη βοήθεια του δήμου είναι πολύ σημαντικό να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας ελκυστικός για σπουδές προορισμός», πρόσθεσε.
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που αγαπάνε οι γείτονές μας και την επιλέγουν. Άλλωστε είναι κοντά, προσφέρει πολύ καλό επίπεδο σπουδών και οι γονείς μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά τους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθηγητής Βλάσης Βλασσίδης.
Από σχεδίαση video-games και ρομποτική μέχρι μαθήματα με αντικείμενο σπουδών τη ζωή και το έργο του Αποστόλου Παύλου, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) παρουσίασε μια μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για τα οποία μίλησε η Ρούλα Λεμπετλή, σημειώνοντας ότι όλα είναι αγγλόφωνα και απευθύνονται τόσο σε φοιτητές από το εξωτερικό όσο και σε μαθητές λυκείου που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Για τη συνεργασία του New York college με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τα προγράμματα που προσφέρει και για τη θερινή περίοδο μίλησε η διευθύντρια του κολλεγίου Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου.
Ο κ.Πέγκας επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει ακόμη πιο δυναμικά η συνεργασία των φορέων και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα συνεχίσει την προσπάθεια προβολής της πόλης όχι μόνο ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως εκπαιδευτικού. Εξάλλου στόχος της «Πρωτοβουλίας των πόλεων» στην οποία συμμετέχει και το «Study in Thessaloniki» είναι να δημιουργηθεί ένα «κοινό μέτωπο» μεταξύ διαφορετικών κλάδων (ιατρικής, επιχειρηματιών, πανεπιστημίων κτλ) για την προβολή της Θεσσαλονίκης και ως γαστρονομικού, ιατρικού και επιχειρηματικού προορισμού.
Σημειώνεται ότι στην πρωτοβουλία «Study in Thessaloniki» συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το American College of Thessaloniki, το New York College, το The University of Sheffield International Faculty – City College, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Mediterranean College και το Βρετανικό Συμβούλιο.
Πηγή: makthes.gr